„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Slujirile ierarhilor din Mitropolia Banatului
În Duminica a 20-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a târnosit biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, din incinta Spitalului Orăşenesc din Ineu, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în biserica Parohiei Moldoviţa, Protopopiatul Moldova Nouă.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat duminică în mijlocul credincioşilor din oraşul Ineu, unde a oficiat slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, din incinta Spitalului Orăşenesc din Ineu, Protopopiatul Ineu. După slujba de târnosire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie pe un amplasament din curtea noii biserici, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor centrale şi locale şi a numeroşi credincioşi prezenţi. Din numerosul sobor de slujitori au făcut parte: părintele arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnic la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti, pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului, şi alţi preoţi.
După slujba de târnosire şi după slujba Sfintei Liturghii, IPS Părinte Timotei a ţinut un cuvânt de învăţătură pus sub titlul „Echilibrul vieţii omeneşti” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii: Galateni 1; Luca 7), reflectat în evenimentul târnosirii noii biserici, adică, după Apostolul zilei - viaţa Sfântului Pavel, prin prisma misiunii sale în Biserică şi prin Sfânta Evanghelie - cu redarea vieţii trupeşti a unui tânăr cu datorie faţă de societate. Sunt evidenţiate strădaniile unei vechi cetăţi ca Ineul, fostă reşedinţă episcopală, de a ridica o biserică pentru slujirea unei instituţii medicale şi sociale şi care arată frumuseţea echilibrului căutării sănătăţii şi armoniei dintre viaţa trupească şi cea sufletească, prin unităţile ce urmăresc continua lor îmbunătăţire. Prin aceasta se valorifică moştenirea trecutului în noile împliniri în care este angajat tineretul, garant al păstrării şi continuării nobilelor tradiţii ale neamului, în folosul Bisericii şi al ţării. Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul ne duce pe firul istoriei şi la Sfântul Sava Brancovici, Mitropolit al Ardealului, legat de viaţa bisericească a oraşului Ineu. Urmând calea acestei jertfelnicii, preotul Radu Constantinescu, slujitorul noii biserici înălţate, împreună cu familia şi părinţii săi, sunt adevăraţii ctitori ai construcţiei de lemn în stil maramureşean, spre mulţumirea tuturor celor care poposesc aici spre dobândirea binecuvântării cereşti, a adăugat Înaltpreasfinţia Sa.
La final, toţi închinătorii, prezenţi la slujba de sfinţire a Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, au trecut prin Sfântul Altar pentru binecuvântare şi spor duhovnicesc. Pentru implicarea deosebită în ridicarea sfântului locaş, preotul Radu Constantinescu a primit, din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, rangul bisericesc de iconom.
Scurt istoric al noii biserici
Biserica recent sfinţită este construită din lemn, în stil maramureşean, de către meşteri maramureşeni. Piatra de temelie a fost pusă pe data de 1 august 2010, însă lucrările propriu-zise au început abia în anul 2016, odată cu venirea noului preot slujitor, numit în decembrie 2015. Mai precis, biserica a fost ridicată în perioada aprilie-septembrie 2016. Ctitorii principali ai locaşului de cult sunt, alături de noul preot Radu Constantinescu şi soţia sa, doamna preoteasă Oana-Sabina, părinţii acestuia, domnul Sorin cu soţia Adriana Constantinescu. Catapeteasma, gardul, poarta, troița, şi lumânărarul au fost realizate în decurs de o săptămână, în luna iulie. Între timp biserica a fost amenajată și împodobită cu toate cele necesare cultului, alături de clopot, mobilier, policandre, mochetă și branșare la utilități. În curte s-a înfrumusețat un spațiu cu aleei, gazon, copaci și plante decorative, bănci şi o zona de recreere pentru copii.
Binecuvântare pentru credincioșii din Parohia Moldovița
În Duminica a 20-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Moldoviţa, Protopopiatul Moldova Nouă. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat lucrările executate la exteriorul bisericii parohiale, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, după care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. La slujbă, alături de autorităţile locale, au participat un număr însemnat de credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Alin Rada a fost hirotesit sachelar, iar cei care s-au implicat în procesul de renovare şi înfrumuseţare a bisericii şi a casei parohiale au primit, din partea chiriarhului, Diploma de excelenţă „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. La final, ierarhul a binecuvântat lucrările executate la casa parohială, recent renovată.
„Ne-am bucurat de dimineață că ne-au întâmpinat credincioșii acestei parohii, tineri și copii îmbrăcați în costume populare, și cu toții au rămas până la finalul sfintei slujbe, ascultând cu multă luare aminte și cuvântul de învățătură. Îi mulțumim Domnului că pe această înălțime din Munții Locvei există o biserică închinată Maicii Domnului, avem un preot stabil, care locuiește în această parohie, și avem o turmă cuvântătoare, ascultătoare. Credincioșii de aici nu sunt mai mult de 150 de suflete, dar sunt foarte atașați de sfânta biserică și demostrează că o iubesc și își iubesc preotul, dovadă că în ultima vreme au lucrat foarte mult atât la sfântul locaș, cât și la casa parohială”, a spus Preasfinţitul Părinte Lucian.
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din Parohia Moldovița, a fost construită în anul 1975 din piatră și cărămidă. Sfântul locaș a fost târnosit chiar în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, 15 august 1976, de către vrednicul de pomenire Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. La 2 septembrie 2012, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebesului, a sfințit noua pictură, ce împodobește biserica.
Tot în această duminică, Preasfințitul Lucian a săvârșit slujba Vecerniei, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din Moldova Nouă. Întrucât în ultima perioadă s-au efectuat îmbunătățiri la exteriorul sfântului locaș, Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit, cu această ocazie, aceste lucrări. Tuturor celor care și-au adus aportul la înfrumusețarea bisericii, ierarhul le-a oferit Diploma de excelenţă „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. De asemenea, Preasfințitul Lucian a primit, din partea administrației locale a orașului Moldova Nouă, o Plachetă comemorativă, la 20 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, dar și pentru grija deosebită și atașamentul față de credincioșii din Moldova Nouă.