„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Spectacolul de binefacere „O șansă pentru fiecare”, la Timișoara
Sute de timișoreni au participat duminică, 18 septembrie, în Sala „Capitol” a Filarmonicii Banatul, la un spectacol de binefacere organizat de Mitropolia Banatului, Fundația „Preot Ioan Olariu”, Parohia Timișoara-Iosefin, în colaborare cu Filarmonica Banatul.
Invitați ai spectacolului au fost Cvartetul „Furiant” din Berlin, soprana Ecaterina Lal Coresi și basul Teodor Coresi de la Opera din Viena, acompaniați de Ansamblul Vienna Opera Company. Cvartetul „Furiant” a interpretat piese din muzica de cameră contemporană: Cvartetul nr. 2 în Do Major, op. 20, de Joseph Haydn și Cvartetul nr. 2 în La Major, op. 68, de Dimitri Șostakovici, iar cei doi soliști au interpretat lieduri și arii din operele compozitorilor clasici: G. Verdi: Otello - Ave Maria; G. Rossini: La Danza; Johann Strauss: Tritsch-Tratsch Polka etc.
La începutul spectacolului, directorul filarmonicii, Ioan Gârboni, a apreciat colaborarea permanentă dintre Fundația „Preot Ioan Olariu” și Filarmonica Banatul. În continuare, părintele Ionel Popescu a prezentat misiunea fundației, subliniind dezvoltarea sistemului de caritate în spirit creștin-umanitar în comunitățile din Parohia Ortodoxă Iosefin și oferirea de servicii sociale, medicale, culturale și educaționale necesare rezolvării problemelor comunității.
„Spectacolul de binefacere, organizat la împlinirea a 8 ani de la înființarea fundației noastre parohiale «Preot Ioan Olariu», are scopul de a prezenta proiectele pe care noi le derulăm în folosul semenilor. Un profesor de Noul Testament spunea: «Calea spre Dumnezeu trece prin iubirea aproapelui». Acest lucru îl face și fundația, împreună cu Parohia Iosefin, întrucât ambele susțin astfel de proiecte pentru semenii aflați în nevoi și în suferințe. Ne-am orientat, în primul rând, spre credincioșii în vârstă, fără aparținători. În al doilea rând, ne-am orientat spre copiii care provin din familii numeroase, cu posibilități materiale reduse, aflați în pericolul de a abandona școala. Acestor copii, elevi și studenți, le oferim burse lunare, rechizite, alimente și îmbrăcăminte, făcând în felul acesta un apostolat laic. Pe de altă parte, organizăm acest concert și pentru ceilalți credincioși din orașul nostru, ca toți să conștientizăm cât de necesară este implicarea oamenilor în astfel de acțiuni filantropice, atât de necesare în vremurile noastre”, a menționat părintele paroh Ionel Popescu.
Moderatorul serii a fost conf. dr. Claudiu T. Arieșan, de la Universitatea de Vest din Timișoara, care a prezentat portofoliul artistic al invitaților. Pe timpul desfășurării spectacolului au fost prezentate imagini din activitatea Parohiei Timișoara-Iosefin în perioada 2009-2016.
„De 8 ani, membrii Fundației «Preot Ioan Olariu» reușesc să susțină mai multe operații grele de care au avut nevoie semenii noștri, ducându-se aici majoritatea fondurilor. De asemenea, reușim să distribuim, în zilele de sâmbătă și duminică, trei feluri de mâncare la familiile neajutorate. Totodată, de 3 ani sprijinim tinerii cu potențial la învățătură din școală și universitate care nu au posibilități materiale”, a declarat dr. ing. Ștefan Dună, vicepreședintele Consiliului Director al fundației.
Fundația „Preot Ioan Olariu” este o fundație creștină, de dezvoltare comunitară, de caritate, înființată în 2008, având în prezent 43 de membri. Din anul 2013 a fost demarat proiectul „Sprijin la distanță - O șansă pentru fiecare”, prin care acordă burse lunare unor elevi și studenți cu rezultate foarte bune la învățătură, preocupați de pregătirea lor profesională, dar care provin din familii cu venituri modeste. Împreună cu Parohia Iosefin, fundația sprijină comunitatea credincioșilor cu deficiențe de vorbire și auz, singura din vestul țării deservită de un preot care slujește Sfânta Liturghie în limbajul mimico-gestual.