„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Spiritualitate ortodoxă românească” la Timișoara
În Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Timișoara a avut loc,luni, 27 noiembrie, evenimentul „Spiritualitate ortodoxă românească”, organizat de Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) filiala Timiș, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Au participat părinți ai copiilor implicați, profesori și elevi de la multe din școlile din oraș și din județ. La întâlnire a fost prezent şi Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepisopiei Timișoarei.
În debutul întâlnirii cei prezenţi au rostit rugăciunea Tatăl nostru și au intonat Imnul Național al României, „Deșteaptă-te, române!”. A luat cuvântul apoi conf. dr. Claudiu Brândaș, președintele APOR Timiș, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan pentru organizatorii acestui frumos eveniment dedicat Sfântului Apostol Andrei și tuturor românilor. „Mulțumim lui Dumnezeu pentru acest eveniment și nu putem decât să binecuvântăm aceste inițiative ale părinților, profesorilor și, în general, ale APOR-ului, pentru că ele sporesc bucuria în activitățile pe care le desfășoară copiii, dar și pentru părinții care se văd motivați astfel să-și păstreze în continuare copiii la ora de religie”, a precizat Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul.
A urmat prezentarea filmului „Spiritualitate ortodoxă românească” în care au fost reiterate momentele mai importante din prima ediție a întrunirilor de acest fel. Elevii de la clasele I-III din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 30 din Timișoara au pregătit serbarea dedicată Zilei Naționale a României. Cei prezenți s-au bucurat și de proiectul dedicat Sfântului Apostol Andrei, care a cuprins poezii, cântece și eseuri, realizate de elevi ai Colegiului Economic „F.S. Niti” Timișoara și de elevi ai Școlii Gimnaziale din Dumbrăvița.
În sală au fost expuse și lucrările elevilor participanţi la proiectul județean „1 Decembrie - istorie și tradiție” și la concursul de iconografie „Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor”, coordonați de prof. Dana Nicoleta Ruscu de la Liceul Tehnologic „Petre Mitroi” din Biled, şi prof. Denisa Borlean, directoarea Liceului de Arte Plastice.
Pe tot parcursul evenimentului cei prezenți s-au bucurat și de expozițiile de icoane pe pânză ale elevilor din Banloc, coordonați de prof. Claudia Bilanin, directoarea Școlii Gimnaziale Banloc, și prof. Ecaterina Chiu. De asemenea, amintim și expoziția „1 Decembrie”, coordonată de prof. Mihaela Bogdan, directoarea Școlii Gimnaziale Denta.
Au fost prezentate și lucrările elevilor din cadrul proietului interdisciplinar Religie - Limba și literatura română - Cultură Civică, intitulat „Alegerea binelui - valorile creștine”, coordonat de prof. Dumitru Gica, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 7 „Sfânta Maria” din Timișoara, prof. Daniela Buzatu, prof. Orieta Popa, prof. Mihaela Alexa.
Un proiect aparte a fost și „Sfinţii închisorilor, în memoria şi istoria neamului românesc”, realizat de elevi ai Liceului Teoretic „Alexandru Mocioni” din Ciacova, coordonați de prof. Camelia Nedelcovici și prof. Roxana Ene.
La final, elevii participanți au primit diplome și daruri din partea organizatorilor și a Arhiepiscopiei Timișoarei. Evenimentul a fost posibil prin implicarea Arhiepiscopiei Timișoarei, a Inspectoratului Școlar Județean Timiș și a mai multe școli din județul Timiș.