„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Studenții și elevii teologi din Arad și Caransebeș și-au cinstit ocrotitorii
La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, studenții și elevii teologi din Arad și Caransebeș și-au cinstit ocrotitorii spirituali. Cu acest prilej, la Caransebeș, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, iar la Arad, de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș. Fiind ziua de prăznuire a ocrotitorilor școlilor teologice, elevii seminarişti de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, precum şi studenţii teologi ai Secției de Teologie Ortodoxă-Didactică din Caransebeș, alături de numeroși credincioși, au participat la sfânta slujbă. La momentul potrivit mulţi teologi și credincioși s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi și studenți de la instituțiile de învățământ teologic din Caransebeș.
„Aici, la Caransebeș, învățământul teologic are o frumoasă și bogată tradiție, de aceea și în acest an 2019 ne-am bucurat la Dumnezeiasca Liturghie de împreuna-slujire cu părinții profesori și cu toți cei care se ostenesc în propășirea învățământului teologic din eparhia noastră. I-am felicitat astăzi pe toți studenții și elevii teologi, pe cei care au ales să studieze teologia la Caransebeș”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Lucian i-a pomenit și pe cei trecuți la Domnul din rândul profesorilor, studenților și elevilor de la instituțiile de învățământ teologic din Caransebeș. „I-am pomenit la Sfânta Liturghie și pe profesorii, preoții profesori, dar și pe ierarhii care au predat discipline ale teologiei în cetatea Caransebeșului, la Institutul Teologic, la Academia Teologică și mai apoi la Seminarul Teologic. Așadar, ne-am rugat pentru odihna sufletelor robilor lui Dumnezeu, care s-au ostenit pentru păstrarea teologiei și propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu de la catedră, în Caransebeș”, a mai arătat Părintele Episcop Lucian.
Deşi învăţământul teologic propriu-zis a luat fiinţă şi s-a organizat în Caransebeş odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului sub ierarhie română, în anul 1865, există totuşi indicii sigure că Biserica Ortodoxă Română de pe aceste meleaguri nu a fost lipsită de-a lungul vremii de posibilitatea de a-şi forma mereu slujitori ai Sfintelor Altare.
Mergând pe firul istoriei, în cei 154 de ani de existenţă, învăţământul teologic din Caransebeş a rămas o constantă bine definită a Banatului Montan, chiar şi atunci când activitatea Episcopiei din Caransebeş a fost suspendată de regimul comunist.
Hramul școlilor teologice arădene
Pomenirea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur a constituit și anul acesta prilej de sărbătoare pentru școlile teologice din Eparhia Aradului, ca de altfel pentru toate școlile teologice din cuprinsul Patriarhiei Române.
Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în Catedrala Veche, fiind precedată de slujba Utreniei.
Din soborul slujitorilor au făcut parte: pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie, pr. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic din Arad, conf. univ. dr. Teofan Mada, vicar administrativ, protos. lect. univ. dr. Iustin Popovici, consilier cultural, arhid. asist. univ. dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, precum și ceilalți profesori ai facultății și seminarului, din Eparhia Aradului.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către protos. lect. univ. dr. Nicolae M. Tang, care a evidențiat pe scurt biografia celor trei ierarhi, precum și principalele lor contribuții la teologia și viața Bisericii.
Răspunsurile liturgice au fost date de către studenții teologi și elevii seminariști conduși de conf. univ. dr. Mircea Buta.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa, înconjurat de soborul de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de pomenire pentru ierarhii, dascălii, studenții și ostenitorii școlilor teologice arădene.
La finalul sfintei slujbe, Preasfinția Sa a ținut un scurt cuvânt inspirat din câteva texte din Sfinții Părinți prăznuiți astăzi, actualizând învățăturile lor și punând la sufletele credincioșilor, studenților teologi și elevilor seminariști câteva îndemnuri de conduită morală.
După finalul cuvântării, pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie, a adresat cuvânt de mulțumire Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul pentru purtarea de grijă și atenția deosebită acordate celor două școli de teologie din Eparhia Aradului.
După aceasta au urmat activitățile academice și artistice care s-au desfășurat în Aula Facultății de Teologie. La prezidiul manifestării s-au aflat: Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul facultății, și pr. prof. Pompiliu Gavra, directorul seminarului, conf. univ. dr. Teofan Mada, vicar administrativ, protos. lect. univ. dr. Iustin Popovici, consilier cultural, și domnul inspector prof. Nicolae Dolha, din partea ISJ Arad.
Programul religios-cultural a continuat cu susținerea unei disertații prezentate de către pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, în care a evidențiat învățătura despre Sfânta Treime la cei doi Părinți capadocieni și la Sfântul Ioan Gură de Aur, dar și extinderea acesteia în ecleziologie și antropologie. Învățătura lor a reprezentat în istoria și teologia Bisericii o adevărată revoluție a gândirii umane, asumând în mod creator valorile filosofiei antice și convertind-o pe aceasta prin luminile Revelației nou-testamentare. În lumina Sfintei Treimi se pot corecta toate deficiențele gândirii și acțiunii umane, privată de luminile vieții și iubirii Sfintei Treimi.
A urmat un scurt moment artistic în care au fost recitate, de către elevii seminariști, trei texte emblematice din cei trei mari Părinți sărbătoriți, intercalate de trei piese corale, interpretate de corala bărbătească a facultății, condusă de arhid. asist. univ. dr. Tiberiu Ardelean.
În cadrul aceleiași manifestări a fost lansat și Anuarul Facultății de Teologie, care cuprinde valoroase studii și contribuții științifice ale cadrelor didactice din Facultatea de Teologie arădeană, precum și o cronică a evenimentelor care au avut loc în anul universitar 2017-2018.