„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Tabără creștină organizată de parohia ortodoxă Aradul Nou
Parohia ortodoxă „Sfântul Gheorghe” Aradul Nou a organizat, zilele trecute, o minitabără pentru copiii parohiei, sub coordonarea părintelui consilier Gabriel Cosmin Mariș, slujitor al acestei biserici. Activitatea s-a desfășurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în „Tabăra ortodoxă de păstrare și conservare a tradițiilor românești din Covăsânț, singura tabără arădeană aparținând Bisericii Ortodoxe.
În prima zi, tinerii au făcut o drumeție de la poalele Dealului Șiria până la cetatea din vârf, a cărei atestare documentară datează din 1318. Aici tinerilor le-a fost prezentată istoria acestei cetăți și câteva din legendele legate de aceasta. La coborâre, tinerii au vizitat, la Șiria, Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția”, un castel construit în stil baroc târziu în 1838, care a aparținut familiei nobiliare Bohus. Expoziția permanentă este dedicată scriitorului Ioan Slavici (1848-1925), născut în Șiria, și compozitorului Emil Monția (1887-1965).
Când s-au întors în tabără, copiii au avut parte, prin intermediul jocurilor și activităților interactive, de multă bucurie. O mare bucurie le-a făcut și părintele Mihai Blaj, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului și parohul acestei biserici din care fac parte. Întâlnirea a fost foarte interesantă pentru copii, aceștia ascultându-l pe părintele, care le-a povestit istoria minunatei tabere. Locul este un colț de rai, având în mijloc o scenă impunătoare în fața unui amfiteatru. Tabăra are mai multe locuri de joacă pentru copii, o clădire pentru cazarea tinerilor, alta pentru gătitul meselor, iazuri, troițe și multe flori.
„Scopurile acestui complex de construcţii sunt: organizarea unor tabere creştine cu tineri şi copii din ţară şi străinătate, organizarea unor schimburi interculturale cu localităţi din ţară şi străinătate, serbări câmpeneşti (Festivalul strugurilor, hramul bisericii etc.) şi nu în ultimul rând asigurarea de adăpost copiilor proveniţi din zone calamitate. În primul rând, este tabără ortodoxă pentru că se intenționează ca aici să fie găzduiți copii din Arhiepiscopia Aradului, în mod gratuit, care vor avea posibilitatea să participe la cursuri şi diferite activităţi care să le explice învăţătura Bisericii Ortodoxe, astfel la plecare vor înţelege mai bine propria credinţă. De asemenea, este atât loc de creaţie, pentru că se intenţionează organizarea de tabere de pictură pe sticlă, de sculptură, teatru religios, muzică clasică şi religioasă, cât și de conservare a tradiţiilor româneşti, pentru că aici se vor organiza festivaluri de folclor, piese religioase autentice care sunt în pericol de a se pierde în negura timpului”, a precizat părintele paroh.
Au urmat alte dialoguri pe teme religioase cu copii, lansarea mai multor lampioane, programul încheindu-se cu rugăciunile de seară făcute împreună cu părintele coordonator.
A doua zi, programul a început cu rugăciunile de dimineață, după care, prin bunăvoința părintelui paroh Mihai Blaj, tinerii au fost transportați cu microbuzul parohiei la Mănăstirea Feredeu. Copiii au vizitat și Schitul de la Feredeul din Deal, de unde au pornit în drumeție pe vechiul drum spre mănăstire ce duce prin pădure.
La întoarcere, a fost vizitată frumoasa biserică a Covăsânțului, unde părintele a reușit, cu ajutorul enoriașilor gospodari, să ridice împrejurul bisericii un alt colț de rai. După vizitarea muzeului, tot prin dărnicia și dragostea pentru copii a părintelui paroh, grupul de tineri s-a bucurat de agapa pregătită de enoriașele parohiei, la centrul social din curtea bisericii.
La întoarcerea în tabără, copiii au abordat din nou mai multe teme din perspectiva creștină, pe care le-au discutat cu părintele coordonator, cum ar fi: iubirea părinților, dragostea creștină, ajutorarea aproapelui, participarea la slujbe, rolul parohiei în viața tinerilor, muzica, filmele, dar și despre pericolele sociale cum sunt drogurile.
Minitabăra s-a încheiat prin aprecierea copiilor și mulțumirea adusă lui Dumnezeu și tuturor celor care au făcut posibilă organizarea și desfășurarea acestei tabere și planuri ca și pe viitor să mai participe la astfel de activități în Arhiepiscopia Aradului.