„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Tabăra de creaţie „Icoana în suflet de copil”
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Timişoarei, în colaborare cu Facultatea de Arte şi Design din Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, organizează, în această perioadă, la Mănăstirea Timişeni Şag, a doua ediţie a Taberei de creaţie „Icoana în suflet de copil”.
Tabăra este inclusă pe agenda culturală a Consiliului Judeţean Timiş, fiind finanţată prin Centrul de Cultură şi Artă Timiş. Acest proiect se adresează elevilor din clasele VII-XI, clasaţi pe primele locuri la etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale de religie, precum şi la alte concursuri şcolare. Prin această acţiune, Arhiepiscopia Timişoarei doreşte să acorde o atenţie specială elevilor merituoşi, ataşaţi de valorile Bisericii şi dornici să împărtăşească şi altora din credinţa şi dragostea lor pentru Dumnezeu.
Ediţia a doua a acestei tabere de la Mănăstirea Timișeni se desfăşoară în două serii a câte 15 elevi, timp de 4 zile, și are următoarele obiective: cunoaşterea iconografiei bisericeşti şi afirmarea propriei identităţi religioase, culturale şi naţionale; dezvoltarea creativităţii în rândul elevilor prin promovarea valorilor creştine; promovarea valorilor cultural-creştine prin icoană în rândul adolescenţilor și dezvoltarea spiritului de solidaritate prin colaborare şi conlucrare. „Metoda cea mai viabilă în cultivarea şi potenţarea autoeficacităţii copiilor aflaţi în proces de formare este creaţia prin cultură şi tradiţie.
Activităţile de creaţie contribuie decisiv la descoperirea şi cultivarea unor aptitudini înnăscute, sporind astfel încrederea în potenţialul personal şi în valoarea actului educativ. Lumea adolescenţei cu valorile sale oferă elevilor posibilităţi de a crea în diferite domenii, de a-şi dezvolta imaginaţia, aptitudinile şi talentul”, a menționat părintele Sorin Lungoci, consilier la Sectorul învățământ și activități cu tineretul.
Tabăra de creaţie îşi propune implicarea elevilor în mai multe activităţi: participare la programul liturgic al Mănăstirii Timişeni Şag, atelier de creaţie - icoane pe sticlă, concurs şi expoziţie de icoane pe sticlă, activităţi recreative, dialoguri pe teme religioase şi de interes specific vârstei, precum şi un pelerinaj de o zi la mănăstirile Luncanii de Sus, Româneşti şi Fârdea.