„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Tabără de limbă și cultură elină la Văsoaia, în Arhiepiscopia Aradului
În perioada 22-30 iulie 2019, s-a desfășurat, în satul Văsoaia din judeţul Arad, a 4-a ediție a Taberei de limbă și cultură elină. Printre organizatori se numără Fundaţia „Humanitas Christiana”, Asociaţia „Hoinarii Zarandului” şi Asociaţia „Sfântul Nectarie”. La această ediţie a taberei au luat parte un număr de 20 de cursanți: liceeni, studenți şi absolvenți de diferite specializări: filosofie, teologie, limbi clasice și moderne, proveniți din diverse zone ale țării: Arad, Timișoara, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Deva, București, Buzău. Programul taberei a cuprins cursurile de limbă greacă veche pentru nivelurile începător şi mediu, susținute de dl lector univ. dr. Octavian Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București, și prezentări ale unor teme filocalice de către Părintele Agapie Corbu, starețul Schitului Bunavestire, aflat în apropiere. De asemenea, ca și la edițiile precedente, a susținut prelegeri de lingvistică dna lector univ. dr. Eugenia Bojoga, de la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.
Participanții au avut bucuria de a primi joi, 25 iulie, vizita Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Preasfinţia Sa le-a transmis celor prezenți binecuvântarea părintească a ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi a purtat un dialog viu cu cursanţii pe tema actualităţii şi importanţei studierii limbilor clasice pentru accesul direct la scrierile patristice de limbă greacă.
În acest an, tabăra, fiind organizată într-un cadru tradiţional românesc, a îmbinat în modul cel mai firesc ambianţa de sat montan cu activitatea intelectuală pe care o presupune munca de traducător al textelor bisericeşti de limbă greacă. Sfintele Slujbe săvârşite zilnic, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Timotei, au făcut ca întreaga atmosferă a taberei să aibă o pecete duhovnicească şi bisericească. (Pr. Daniel Pavel)