„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Tabăra de voluntariat „Uniți spre fapte bune”
Asociația Filantropia Arad a organizat în perioada 11-15 iunie 2018 o tabără de voluntariat la așezămintele sociale din Parohia Valea Plopului, județul Prahova, în cadrul Centrului social „Pro Vita pentru născuți și nenăscuți”.
Cei 18 elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din Arad, însoțiți de părintele Gabriel Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului, au venit în ajutorul părintelui Nicolae Tănase, desfășurând mai multe activități gospodărești în așezămintele sociale, activități educativ-recreative cu copiii din tabără, rugăciune comună cu toți copiii, cântări religioase, participare la sfintele slujbe și au vizitat mai multe biserici și capele din parohie și câteva dintre casele sociale destinate copiilor, familiilor monoparentale și vârstnicilor.
„Întâlnirea cu părintele Nicolae Tănase a fost memorabilă pentru tinerii seminariști, motivându-i să continue activitatea de voluntariat și de acum înainte. De asemenea, apropierea sufletească de copiii asistați a avut un impact semnificativ pentru voluntari. În cinstea Anului omagial 2018, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An al unității de credință și de neam, copiii și voluntarii s-au luat de mână la o «horă a unirii», demonstrând, mai ales în aceste vremuri tulburi, că prin unire se realizează fapte mari”, a menționat părintele consilier.
Activitatea de voluntariat a avut loc la inițiativa părintelui Mihai Spătărelu. În urma colectei organizate de Asociația Filantropia Arad, s-au adunat suma de 3.000 de lei și câteva zeci de perechi de încălțăminte noi, ghiozdane, rechizite, toate acestea fiind oferite copiilor din Centrul social „Pro Vita pentru născuți și nenăscuți” din Valea Screzii. La rândul lor, elevii seminariști au primit mai multe cărți religioase din partea părintelui Nicolae Tănase.
Cu acest prilej, voluntarii au vizitat și Mănăstirea Caraiman, Mănăstirea Zamfira, Muzeul memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, Castelul Peleș și Cetatea Râșnovului.
Transportul a fost realizat cu sprijinul domnului Ilie Cheșa din Arad, care a însoțit voluntarii în prima zi de tabără.
Valea Plopului este locul unde părintele Nicolae Tănase a pus bazele celei mai frumoase activități „pro vita” din țară și de îngrijire a copiilor orfani sau abandonați. Începând cu 1990, după o pastorație intensă în parohie, părintele Nicolae Tănase a început lupta împotriva avortului, oferind și sprijin mamelor aflate în dificultate.
Pe lângă cei șase copii ai săi, părintele împreună cu doamna preoteasă Maria Tănase au primit în grijă tot mai mulți copii, ajungând azi să poarte de grijă la peste 400 de asistați: copii orfani, mame cu copii și, de asemenea, și 47 de vârstnici părăsiți de familie sau neajutorați.
Cu multă credință în Dumnezeu, dragoste de aproapele și nădejde în providența divină, dar și în ajutorul oamenilor de bine, părintele Nicolae Tănase desfășoară în cele peste 50 de case din Valea Plopului, Valea Screzii, satele învecinate și chiar în Vălenii de Munte cea mai frumoasă misiune de îngrijire a copiilor orfani, abandonați sau confruntați cu grave probleme sociale, mame fără adăpost sau bătrâni părăsiți. Serviciile sociale oferite de Centrul social „Pro Vita pentru născuți și nenăscuți” al Parohiei Valea Plopului sunt în continuă dezvoltare.