„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Tabăra „Sfântul Apostol Andrei”
La Parohia Lugoj-Dealul Viilor, Protopopiatul Lugoj, județul Timiș, a avut loc în perioada 27 iulie - 2 august cea de-a IV-a ediție a taberei de vară „Sfântul Apostol Andrei”, coordonată de părintele Ioan Traian Birăescu, parohul bisericii. Anul acesta, în jurul bisericii de pe colina Lugojului s-au adunat 107 copii cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani.
Programul taberei s-a desfășurat zilnic de luni până duminică și a cuprins și în acest an o serie de activităţi recreative, didactice şi mai ales spirituale, desfășurate pe trei grupe de vârstă. În prima zi de tabără, copiii au mers la Pescăria Icloda, unde au pescuit și au învățat lucruri noi despre această îndeletnicire. Programul taberei a continuat cu un atelier de pictură, unde copiii au realizat icoane pe sticlă, au pictat linguri de lemn, au realizat rame foto și au învățat cântări din Sfânta Liturghie. Miercuri au luat parte la Sfânta Liturghie explicată, încercând să pătrundă în semnificaţiile ei. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, oficiată de un sobor de preoți de la mai multe parohii din apropierea Lugojului, între care pr. Petru Daminescu de la Parohia Victor Vlad Delamarina, pr. Ioan Last de la Parohia Cireşu, pr. Aurel Andrieş de la Parohia Jabăr şi preotul paroh Ioan Traian Birăescu, toți copiii au fost spovediți și împărtăşiți cu Sfintele Taine. După masa de prânz, aceștia au avut parte de activități educative, concretizate în ore de engleză, susținute de profesori de la școlile lugojene, după care reprezentanţi ai Poliţiei le-au vorbit celor mici despre drepturi şi îndatoriri. Joi, a fost susţinută o cateheză despre Sfânta Taină a Botezului, apoi copiii au asistat la încreștinarea a patru fraţi. După masă, copiii au participat la două ore de dans. Vineri, copiii alături de însoțitorii lor au realizat un pelerinaj duhovnicesc la mănăstirile „Sfânta Treime”-Pereu, Piatra Scrisă, „Sfântul Nectarie”-Armeniş, Bogâltin şi Teiuş. Sâmbătă, au avut loc activităţi recreative la baza sportivă din zona Cotul Mic, unde au fost organizate competiții și jocuri sportive. În ultima zi a taberei, după oficierea Sfintei Liturghii, au fost înmânate diplome, cărţi şi lucrări realizate pe parcursul taberei. „Nădăjduim ca aceste şapte zile de tabără petrecute în pridvorul bisericii de pe colina Lugojului să rămână în amintirea copiilor ca momente pe care le vor rememora cu emoţie. De asemenea, se cuvine să aducem mulțumire tuturor celor care s-au implicat şi ne-au susţinut pentru realizarea acestui proiect”, a precizat pr. Traian Birăescu.