„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Taberele din Marga, Iablanița și Poiana Buchin, judeţul Caraş-Severin, la final
Peste 100 de copii și tineri cu vârste între 7 și 18 ani din satele Marga, Iablanița și Poiana Buchin au petrecut, sub coordonarea unei rețele de aproximativ 40 de formatori și voluntari, o săptămână de activități educative, catehetice și cultural-artistice în cadrul programului „Tabăra din Inima satului” (TDIS), desfășurat în această vară în Episcopia Caransebeșului.
La Marga, festivitatea de încheiere a taberei a avut loc vineri 5 iulie, la orele serii și a început cu o slujbă de mulțumire oficiată în biserica parohială de către pr. Mihai Ciucur – inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al eparhiei, alături de parohul Viorel Daia. În cadrul festivității au fost premiați toți cei 25 de copii participanți la tabără – care au primit diplome și cărți, precum și toți partenerii locali, voluntarii și formatorii implicați. Au luat cuvântul și au transmis cuvinte de felicitare pr. inspector Mihai Ciucur, parohul și reprezentanții școlii și ai primăriei din localitate.
„Mă bucur nespus de faptul că satul Marga a fost cuprins în proiectul TDIS şi lucrul acesta se datorează, în mare măsură, părintelui Mihai Ciucur, deoarece sfinția sa ne-a încurajat să ne dorim să facem parte din acest proiect. Ne-am dorit și iată că am reuşit, «secretul» reușitei fiind colaborarea dintre biserică, şcoală şi primărie. Au fost cinci zile minunate şi binecuvântate de Dumnezeu. Zile în care pe chipurile a 25 de copii s-a putut citi doar bucurie, dorinţa de a citi rugăciuni şi de a cânta în strană, interes pentru toate activităţile, jocurile educative şi fericire fără margini la diversele seri tematice. Pentru toate acestea aducem mulţumiri alese formatorilor şi voluntarilor, care ne-au fost alături în Tabara din Inima satului Marga”, a spus Florica Toader – directorul Școlii Gimnaziale Marga.
Pe parcursul celor cinci zile, alături de multiplele ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, ateliere artistice, sau jocuri și concursuri, seri de tradiții populare și de talente, copiii au mers și într-o excursie la Mănăstirea Colț și la Biserica-monument de la Densuș.
Și la Iablanița, în Protopopiatul Băile Herculane, în seara zile de vineri 5 iulie a avut loc încheierea taberei desfășurate aici, în perioada 2-5 iulie, și care a reunit 32 de copii din satele Iablanița, Petnic și Globu Craiovei. Slujba de Te Deum a fost oficiată de un sobor de preoți de cele trei parohii din comună: Dan Nicu Găină de la Iablanița, Iosif Boroica de la Globu Craiovei și Ilie Bubă de la Petnic. La festivitatea de premiere, toţi participanții au primit diplome și cărți din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. La eveniment au participat primarul comunei Iablanița – Petru Hațegan, cadre didactice de la școala din localitate și părinți ai copiilor. Tabăra de la Iablanița a oferit posibilitatea participanților să dezbată probleme de actualitate pentru copii și tineri, să socializeze și să se roage împreună, să pună în evidență tradițiile zonei la seara de folclor și la focul de tabără, iar în ultima zi cu toții au vizitat mănăstirile Sfânta Ana și Mraconia din proximitatea orașului Orșova și au luat parte la o plimbare pe Dunăre cu vaporașul. Grupul de voluntari de la Iablanița a fost coordonat de Anita Radics și Alexandru Vuc - de la Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români - Banatul de Munte, cei care au și înmânat premiile la finalul taberei. Emoțiile copiilor au fost și aici foarte puternice, cele doar câteva zile de tabără reușind să ofere participanților posibilitatea de a se apropia mai mult de Dumnezeu și să aprecieze mai mult moștenirea lăsată de înaintașii din satul lor.
La Poiana Buchin, lângă Caransebeș, de asemenea, în seara zilei de 5 iulie a avut loc slujba de Te Deum și festivitatea de premiere, urmate de focul de tabără. Slujba a fost oficiată de Florin Ciucur – protopopul Caransebeșului, care a transmis și cuvântul de binecuvântare din partea Părintelui Episcop Lucian, alături de parohul Alexandru Mihăescu. Cei aproape 50 de copii participanți, alături de toți voluntarii, partenerii locali și oamenii de bine din comunitate, care au sprijinit organizarea taberei, au primit diplome, precum și premii constând în cărți din partea Preasfințitului Părinte Lucian. Și la Poiana, la fel ca și în celelalte tabere, copiii din comunitate au luat parte la un program divers, axat pe dezvoltarea personală, jocuri, concursuri și ateliere artistice, precum și de seri care au pus în evidență talentul copiilor și zestrea folclorică a zonei. Tabăra a fost coordonată de Georgiana Ciucur, alături de o echipă de 12 voluntari din mai multe zone ale județului, care au lucrat cu copiii pe două și trei nivele de vârstă, în funcție de specificul atelierelor. Într-una dintre zile toți participanții au mers în pelerinaj la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” - Petroșnița, unde au fost primiți de pr. duhovnic Onufrie Ocu. Momentul festiv a fost urmat de focul de tabără.
Tabere au avut ca scop de a dinamiza implicarea copiilor și tinerilor în viața bisericii din satul lor, dezvoltarea în plan personal și comunitar a copiilor și a familiilor lor, precum și evidențierea zestrei culturale a satelor din Banatul de Munte, care au găzduit taberele. Programul „Tabăra din Inima Satului” se află în derulare, următoarea tabără urmând să se defășoare la Verendin, în perioada 9-12 iulie, conform Episcopiei Caransebeşului.