„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Târnosiri de biserici în Mitropolia Banatului
În Duminica a 9-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au oficiat slujba de târnosire a noii biserici cu hramul „Sfânta Treime” din Parohia Sebiş II, Protopopiatul Sebiş.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan și Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei au fost prezenți în Duminica a 9-a după Rusalii în Parohia Sebiş II, unde au târnosit noua biserică din localitate. Slujba a fost urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii, în sobor de preoţi şi diaconi. Evenimentul a adunat atât credincioşi din Sebiş, cât şi din localităţile învecinate, dar şi distinşi reprezentanţi ai autorităţilor centrale și locale.
În sunetul clopotelor, cei doi ierarhi au fost întâmpinaţi cu mare bucurie în faţa sfintei biserici de părintele Alexandru Botea, protopopul Sebişului, împreună cu un sobor de slujitori, de bărbaţi cu prapuri şi mulţime de credincioşi. A urmat apoi slujba de târnosire a bisericii. În piciorul Sfintei Mese a Altarului au fost așezate părticele din moaştele martirilor. Sfânta Masă s-a spălat cu apă curată, apoi cu apă de trandafiri pentru a fi „curată şi înmiresmată”. Au urmat ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, aşezarea evangheliştilor în cele patru colţuri şi îmbrăcarea cu giulgiu, care este „întruchiparea giulgiului în care a fost învelit trupul cel mort al Mântuitorului Iisus Hristos după coborârea de pe cruce”. S-a pecetluit apoi cu ceară roşie „aşa cum a fost pecetluit mormântul cel de viaţă făcător al Domnului Hristos Iisus”. După întocmirea Sfintei Mese, s-a continuat cu sfinţirea bisericii pe dinăuntru, a catapetesmei și a picturii. A urmat, apoi, săvârșirea Sfinte Liturghii în biserica nou sfinţită.
În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a făcut o exegeză biblică a versetelor din Evanghelia citită în această duminică despre umblarea Mântuitorului pe mare şi potolirea furtunii.
În cadrul slujbei, părintele pensionar Mihail Popa, cel care a construit această frumoasă biserică, a fost distins cu rangul de iconom stavrofor pentru buna lucrare pastoral-misionară desfăşurată în parohie şi pentru strădaniile depuse în vederea finalizării şi înfrumuseţării noului locaş de cult.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan pentru bunăvoinţa de a participa la această slujbă de târnosire a bisericii din Sebiş şi a amintit că Înaltpreasfinţia Sa a avut o contribuţie deosebită la arhitectura acestei biserici încă de pe vremea când era stareţ la Mănăstirea Lainici, apoi i-a felicitat pe toţi aceia care au contribuit la zidirea acestei frumoase biserici, în frunte cu fostul lor preot paroh Mihail Popa.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Cătălin Rus-Mercea a mulţumit Bunului Dumnezeu şi Înaltpreasfinţiţilor Părinţi pentru aleasa purtare de grijă, dar și pentru prezenţa în mijlocul bunilor credincioși din Sebiş, precum şi tuturor oficialităţilor şi credincioşilor prezenţi.
După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.
Vizita Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan la Catedrala Veche din Arad
În seara zilei de duminică, 21 august 2016, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan împreună cu Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei au poposit la Catedrala Veche din Arad. Popasul ierarhilor a fost legat de Adunarea generală anuală a Oastei Domnului, care și în anul acesta a avut loc în Catedrala Veche din Arad. La întâlnirea cu membrii Oastei Domnului, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură cu referire specială la pericopa din duminica anterioară, precum și la pericopa zilei. Înaltpreasfinția Sa, împreună cu toți cei prezenți, a intonat câteva cântece specifice Oastei Domnului. Atmosfera de înaltă trăire sufletească a fost sporită și de cuvântul Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, care a mulțumit Părintelui Mitropolit Ioan pentru dragostea și purtarea de grijă arătate eparhiei arădene și pentru popasurile duhovnicești din această duminică la mai multe parohii ale Eparhiei Aradului.
Slujire arhierească la Oravița
În Duminica a 9-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Oravița Montană. Cu acest prilej, ierarhul a resfințit biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, după care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Marinel Zenovie Bobescu a fost hirotesit iconom, iar părintelui slujitor Petru Tiță Stanciu i-a fost conferit Diploma de excelență „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul“. De asemenea, toți cei care s-au implicat în procesul de renovare și înfrumusețare a bisericii au primit din partea chiriarhului acte de cinstire.
La final, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat: „Ne aflăm în Duminica a 9-a după Rusalii, duminică în care ascultăm, la Sfânta Biserică, în cadrul Sfintei Liturghii, pericopa evanghelică de la Matei, capitolul 14, o Evanghelie care ne pune în fața ochilor duhovnicești evenimentul care s-a petrecut în vremea aceea în Galileea. Când Mântuitorul a dat drumul mulțimilor, s-a retras în singurătate ca să se roage, iar apostolii, ucenicii, s-au dus cu corabia în largul Mării Galileii. La a patra strajă din noapte, cum relatează Evanghelistul Matei, Mântuitorul, după ce Și-a încheiat dialogul cu Dumnezeu Tatăl, după ce Și-a încheiat rugăciunea, în taină, acolo, în munte, în singurătate, a venit, călcând pe mare, către ucenicii Săi și s-a apropiat de corabia în care erau apostolii. Dar marea era învolburată, iar corabia în care erau ucenicii Mântuitorului era cuprinsă de valuri, pentru că vântul era potrivnic. Apostolii nu știau cine vine spre ei, călcând pe mare ca pe uscat, pentru că știau că Domnul este în munte ca să se roage singur. S-au înspăimântat apostolii și au început să strige. Atunci, Mântuitorul, cu glasul Său blând și iubitor, le-a zis: Îndrăzniți, Eu sunt! Nu vă temeți! Petru, în numele apostolilor, răspunzând, a zis: Doamne, dacă ești Tu, poruncește să vin la Tine! Și atunci Mântuitorul i-a zis: Vino! Iar Petru, coborându-se din corabie, mergea pe apă și venea către Iisus. Dar ca om cu neputințe, Apostolul Petru, văzând vântul, s-a temut și, începând să se scufunde, a strigat: Doamne, scapă-mă! Iisus i-a întins mâna, l-a ridicat pe Petru pentru că se afunda în mare și i-a spus: Puțin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit? Și îndată, după ce l-a salvat pe Petru, au urcat în corabie și, precum spune Evanghelistul Matei, s-a potolit vântul. Toți cei din corabie s-au închinat lui Iisus și I-au zis: Cu adevărat Tu ești Fiul lui Dumnezeu!”
În cursul serii, ierarhul a binecuvântat lucrările realizate la casa parohială din Vrăniuț, după care a vizitat Muzeul de Etnografie „Dorin Ioan Ciocănel” din Răcășdia.