„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Teologie şi Psihologie la Şimand
La Şimand a avut loc zilele trecute o dezbatere despre menirea de părinte.
Activitatea a avut loc în cadrul seriei de manifestări de acest gen a Grupului ortodox Anastasis Şimand, care din 2014, de când s-a înfiinţat, a reuşit să aducă în mijlocul membrilor săi diferiţi invitaţi cu care s-au abordat subiecte dintre cele mai diverse şi mai interesante.
De această dată, invitata de onoare a grupului a fost doamna psihoterapeut Zagorka Hriţcu, din partea Centrului de Consiliere şi Psihoterapie pentru Părinţi şi Copii Equilibrum, care la iniţiativa părintelui Mircea Hurdea, coordonatorul grupului, a propus spre dezbatere tema mai sus menţionată.
Întâlnirea s-a desfăşurat după o prealabilă publicare, într-un spaţiu plăcut şi potrivit, unde participanţii s-au putut delecta din plin cu informaţii pertinente care au fost oferite cu profesionalism de către doamna psihoterapeut. Au fost exemplificate şi prelucrate materiale din domeniul psihologiei, dar şi al teologiei într-un dialog relevant despre ce înseamnă sau poate însemna menirea de părinte.
Participanţii au avut plăcerea să poarte discuţii cu moderatorii, făcând dezbaterea şi mai interesantă. Au fost abordate situaţii concrete din viaţă, dar au fost prezentate şi strategii psihoterapeutice şi duhovniceşti posibile faţă de anumite cazuri.
A fost remarcată legătura strânsă care poate exista între psihologie şi duhovnicie, psihologul fiind şi el un creştin care luptă pentru mântuire, iar duhovnicul fiind încă de la începuturi un bun cunoscător al sufletului şi psihologiei umane.
Pe parcursul dezbaterii au fost subliniate noţiuni care contribuie la îmbunătătirea calităţii de părinte, cum ar fi: a te afla în viaţa copilului alături de el, nu în locul său; cât de necesară este prezenţa psihologului şi a duhovnicului în şcoală; cum pot influenţa părinţii factorii educaţionali? etc.
La finalul întâlnirii, cei prezenţi şi-au manifestat dorinţa reîntâlnirii în această formulă şi s-a stabilit tema pentru data viitoare: adolescenţa. Aceasta va fi dezbătută în două etape: cu părinţii, iar apoi cu adolescenţii care vor participa. Ca expresie a aprecierii, din partea Grupului Ortodox Anastasis Şimand, părintele Mircea Hurdea a oferit invitatei o frumoasă icoană cu Învierea Domnului. (Pr. Mircea Hurdea)