„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Tezaur – Episcopia Tulcii” la Muzeul Satului bănățean
De curând, la Muzeul Satului bănățean s-a desfășurat vernisajul expoziției itinerante „Tezaur – Episcopia Tulcii”, la care au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Martin Roos, Episcop romano-catolic de Timișoara, oficialități locale, județene, clerici, dar și numeroși timișoreni.
Preoții slujitori de la Parohia Timișoara-Pădurea Verde au întâmpinat pe oaspeți în biserica parohiei, apoi părintele Aurel Filip, parohul bisericii, a prezentat câteva repere istorice privind biserica, monument istoric.
Evenimentul a continuat în sala expozițională, unde gazda întâlnirii a fost Dan Radosav, directorul Muzeului Satului bănățean, iar curatorii expoziției, Marius Matei, dr. Alexandru Constantin Chituță și dr. Raluca Maria Frîncu, au prezentat această frumoasă expoziție.
Preasfințitul Părinte Visarion a precizat că expoziția „Tezaur – Episcopia Tulcii” aduce în fața publicului timișorean un remarcabil fond de obiecte bisericești reprezentative pentru secolele 18, 19 și 20, dar și pentru aria culturală și confesională din Dobrogea de Nord. „Am venit cu bucurie în cetatea Timișoarei pentru a aduce un fragment din tezaurul de spiritualitate și trăire ortodoxă românească din teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră, din județul Tulcea. Timișorenii pot vedea valorile de excepție pe care înaintașii noștri din Dobrogea le-au făurit cu mâinile și cu mintea lor, întru slava lui Dumnezeu și spre dăinuirea neamului nostru” a precizat Preasfințitul Visarion. Obiectele de cult din Episcopia Tulcii demonstrează efortul de elaborare a unui limbaj plastic local, prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin și slavon.
În cadrul evenimentului, Corala bărbătească „Epifania” din Timișoara, condusă de prof. Nicolae Șincari, a interpretat un buchet de pricesne pascale.
Cuvântul de încheiere a aparținut chiriarhului Banatului, care a apreciat expoziția și a văzut în acest demers cultural-duhovnicesc inițiat de Episcopia Tulcii un bun prilej de comuniune frățească între eparhii. „În fiecare potir pe care îl vedeți expus a venit Hristos Domnul, la ruga sutelor și miilor de preoți din părțile Tulcii. Când privim aceste potire să ne gândim că, dincolo de măiestria artistică a meșterilor argintari și aurari, în aceste potire și discuri S-a odihnit Iisus Hristos, Mântuitorul nostru”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.
Evenimentul de la Timișoara se înscrie în seria de activități dedicate Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și este un moment de reflecție asupra moștenirii spirituale lăsate de înaintașii noștri și de responsabilizare pentru conservarea valorilor patrimoniale.
Organizatorii evenimentului „Tezaur – Episcopia Tulcii” sunt Episcopia Tulcii, Muzeul Satului bănățean, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Asociația culturală Pictor Octavian Smigelschi. Expoziția va fi deschisă publicului timișorean până la începutul lunii iunie a acestui an.