„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Timișoara, capitala lecturilor publice
Sute de elevi timișoreni au venit pe Aleea Personalităților din Parcul Central „Anton Scudier” din Timișoara, la cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură „LitVest”. Evenimentul a început miercuri, 21 septembrie, cu „Rectilinia”, un spectacol urban de lectură, la care au participat atât invitați din țară, cât și de peste hotare. Printre invitați au fost: Cornel Ungureanu, Ioan Pop, Radu Aldulescu, Ion Barbu, Eugen Bunaru, Claudiu Komartin, Denis Čokić (Serbia), Sven Popović (Croația). Din partea Centrului eparhial a fost prezent părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Festivalul Internațional de Literatură „LitVest” a propus, în acest an, două mari lecturi publice: „Rectilinia” și „Literatura intră-n joc”. La spectacolul urban de lectură, intitulat „Rectilinia”, scriitorii participanți au citit din creația proprie, iar reprezentanții grupurilor de elevi și ai altor categorii profesionale au citit câte un fragment de proză din poeții Timișoarei. Toți participanții au fost dispuși, într-o scenografie inedită, de la intrarea în Parcul Central până spre Monumentul Ostașului Necunoscut. Prin acest spectacol public de lectură, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” a propus ca, pe Aleea Personalităților din Parcul Central, să se regăsească, într-un viitor cât mai apropiat, și bustul lui Sorin Titel, cel mai important romancier bănățean și personalitatea tutelară a bibliotecii.
Dacă „Rectilinia” a venit în continuarea celei mai mari lecturi publice organizate în 2016 în România, „Literatura intră-n joc” este o premieră. Pe terenul de sport al Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” au fost desenate joi, 22 septembrie, sub privirile elevilor, contururile simbolice ale unor elemente definitorii pentru contribuția de azi a cărții. Demersul a parafrazat, într-un mod creativ, desenele de la Nazca (Peru), descifrabile mai ales de la înălțime.
Printre evenimente au mai avut loc, miercuri, un dialog despre o carte de dialoguri, intitulată „Exerciții de apropiere”, a lui Eugen Bunaru și joi o sesiune intitulată „Institutul Blecher”, în care s-a vorbit atât despre revista „Poesis International”, cât și despre proiectele Casei de editură „Max Blecher”. De asemenea, în ultima zi a avut loc, la Bastionul Theresia, o expoziție foto, intitulată „Ion Barbu - Sticle pentru minte, inimă și literatură”.
Festivalul Internațional de Literatură „LitVest” 2016 s-a desfășurat în perioada 21-23 septembrie, fiind organizat de Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” și Consiliul Județean Timiș, în colaborare cu Gruparea Mobilă de Jandarmi „Glad Voievod”. În acest an, LitVest și-a propus și realizarea de pictoriale cu scriitori în ipostaze inedite. Fotografiile vor fi reunite atât într-un album, cât și într-o expoziție, ce vor fi lansate în orașele din care provin invitații.