„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Tundere în monahism la Mănăstirea Poiana Mărului
De sărbătoarea Sfintei Teodora de la Sihla, marți, 7 august, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Poiana Mărului din județul Caraș-Severin, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și rânduiala tunderii în monahism pentru o nouă călugăriță a mănăstirii. Cu această ocazie, ierarhul a rostit și un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat pe cei prezenți la slujbe.
În predica sa, ierarhul locului a subliniat că această sărbătoare a fost o prelungire a praznicului Schimbării la Față pentru că obștea acestei mănăstiri a fost îmbogățită cu o nouă monahie. „Astăzi a fost ca o prelungire a praznicului Schimbării la Față a Domnului și ne bucurăm pentru că, deși a fost o zi lucrătoare, credincioșii apropiați acestui așezământ monahal au ales să vină la sfânta biserică, demonstrând că iubesc rugăciunea, Sfânta Liturghie, iubesc pe Hristos și acest loc binecuvântat”, a afirmat PS Părinte Episcop Lucian.
Marți, când Biserica noastră a cinstit-o pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Poiana Mărului, cu acest prilej ierarhul săvârșind și slujba călugăriei pentru rasofora Teodora, viețuitoare la acest așezământ monahal. Rânduiala călugăriei pentru maica Teodora a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii. După 7 ani în care s-a obișnuit cu viața mănăstirească, maica Teodora a devenit marți monahie după ce a depus voturile monahale. „Am trăit astăzi momente de mare emoție duhovnicească deoarece ne aducem aminte, cei care ne-am asumat viața monahală, de jurământul pe care l-am depus înaintea Sfântului Altar, așa cum a făcut și maica Teodora care s-a răstignit, murind lumii și înviind împreună cu Hristos la viața cea duhovnicească”, a arătat în cuvântul său Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Ierarhul a mai subliniat faptul că „noi toți, nu doar călugării, trebuie să fim conștienți că nu este suficient să mărturisim în fața lui Dumnezeu că nu vom mai păcătui și că dorim să punem început bun vieții noastre, pentru că vom fi judecați și după ceea ce vom face. Așadar, monahi, credincioși și preoți ar trebui să reflectăm cu toții la făgăduințele pe care le-am făcut în fața Mântuitorului Hristos, la botez, la hirotonie, la călugărie și de multe ori la Taina Spovedaniei și astfel să împlinim aceste făgăduințe, deoarece Mântuitorul ne spune că cel ce Îl iubește păzește poruncile Lui”.
Momentul călugăriei înseamnă clipe de profundă meditaţie, emoţie maximă şi punct de plecare pentru o nouă formă de vieţuire, de aceea se mai numeşte şi al doilea botez. Ceremonia intrării în monahism este o slujbă deosebită, unică în felul ei. Prin această slujbă, o persoană obişnuită, care nu are obligaţii familiale, devine monah sau monahie. Acea persoană se rupe, se desparte de tumultul lumii şi intră în obștea unei mănăstiri.
La Mănăstirea Poiana Mărului, pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugăriţele desfășoară activităţi administrative și se îndeletnicesc cu confecţionarea de veşminte preoţeşti. Cadrul natural şi aerul curat oferă pelerinului şi turistului momente de înălţare sufletească şi sănătate trupească în tinda mănăstirii de la Poiana Mărului.