„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Un nou doctor în teologie în rândul clericilor arădeni
În data de 25 septembrie 2018, la școala doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, părintele arhid. asist. univ. drd. Tiberiu-Paul Ardelean, inspector eparhial la Arhiepiscopia Aradului și membru al corpului didactic de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, și-a susținut teza de doctorat cu titlul: „Relevanța tradiției dirijorale în muzica bisericească din spațiul românesc. Exigențe metologice, vocaționale și spirituale ale dirijorului de cor bisericesc”.
Bun cunoscător și susținător al muzicii bisericești locale, Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a fost cel care i-a acordat candidatului binecuvântarea arhierească pentru a se înscrie la cursurile doctorale, susținându-l pe tot parcursul acestora.
După rostirea rugăciunii, părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie clujene, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți, exprimându-și bucuria pentru faptul că are prilejul de a fi gazdă a unui asemenea eveniment.
În continuare, respectând reglementările în vigoare, părintele conf. univ. dr. Cristian Sonea, în calitate de președinte al comisiei de specialitate, a prezentat componența acesteia, după cum urmează: conf. univ. dr. Mircea-Remus Buta (Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad); conf. univ. dr. Ciprian Para (Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca); conf. univ. dr. Éva Péter și coordonatorul lucrării, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu (Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca).
După aceasta, părintele candidat a prezentat teza de doctorat, în cadrul căreia, în primul rând, a subliniat importanța teologiei în cântarea eclesială, etapele evoluției muzicii bisericești, provocările și perspectivele acesteia în baza și contextul Tradiției Bisericii, iar în al doilea rând, a prezentat câteva dintre direcțiile pe care trebuie să le urmeze dirijorul de cor bisericesc în devenirea lui, precum și perspectivele privind rolul dirijorului de cor în dezvoltarea cântării corale bisericești, cu toate implicațiile, tendințele și provocările existente. După terminarea prezentării, a urmat citirea referatelor membrilor comisiei, iar apoi sesiunea de întrebări și răspunsuri, în urma căreia comisia a constatat că au fost îndeplinite toate normele legale și academice pentru a i se conferi candidatului titlul de doctor în teologie.
Pe lângă membrii familiei părintelui candidat, la acest eveniment au luat parte mai mulți reprezentanți ai Arhiepiscopiei Aradului, dintre care amintim: protos. dr. Iustin Popovici, consilier cultural, pr. drd. Silviu-Nicolae Faur, consilier administrativ-bisericesc, pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, care alături de pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan și pr. drd. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, au rostit câte un laudatio, protos. lect. dr. Nicolae Tang, pr. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, pr. dr. Sebastian- Paul Orădan, secretar în cadrul Protopopiatului Arad, colegii de la Catedrala Veche și de la Facultatea de Teologie din Arad, precum și alți preoți și credincioși apropiați părintelui.
La final, în capela din incinta Facultății de Teologie, părintele candidat a depus jurământul, după care a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor care l-au susținut în acest demers academic.