„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Un nou profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad
Miercuri, 8 februarie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, părintele Vasile Vlad a obţinut titlul de profesor universitar la disciplinele teologie morală și spiritualitate ortodoxă, etica procreaţiei şi a transplantului de organe.
Pentru examinarea dosarului părintelui Vlad a fost convocată o comisie de evaluare formată din următorii preoţi profesori: Cristinel Ioja, președinte, Ştefan Buchiu (Universitatea din Bucureşti); Ştefan Iloaie (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca); Cristinel Teşu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi) și Dumitru Megheşan (Universitatea din Oradea).
În viața fiecărei instituții academice momentele de bucurie sunt marcate de diverse împliniri. Între acestea se numără fie performanțele studenților, odată cu susținerea lucrărilor de finalizare a studiilor, fie cele ale cadrelor didactice, prin accederea lor la trepte academice superioare. Toate acestea evocă un efort de cunoaștere și cercetare întreprinse până la un moment dat și primesc, prin distincțiile specifice, aprecierea comunității.
Părintele decan Cristinel Ioja a salutat efortul membrilor comisiei de a veni la Arad, evidențiind bunele colaborări între Facultatea de Teologie Ortodoxă din oraş și facultățile pe care aceștia le reprezintă. Înfățișând apoi cadrul legal respectat în desfășurarea examinării, Preacucernicia Sa a creionat câteva aspecte din biografia părintelui candidat, care s-a evidențiat, în cei 25 de ani de prezență la catedră, prin rigurozitatea cercetării, coerența dintre ceea ce predă și mărturia propriei vieți, precum și prin prestanța la orele de curs.
Părintele Vasile Vlad a evidențiat, în continuare, cele cinci direcţii de cercetare în domeniul teologiei morale pe care s-a concentrat până acum: dimensiunea eclezială (liturgico-sacramentală); dimensiunea filocalică-isihastă; abordarea și asumarea lumii și a gândirii (post)moderne pe coordonatele teologiei patristice răsăritene; deschiderea ecumenică; problemele de bioetică născute din noua cunoaștere medicală cu impact nemijlocit asupra vieții creștine.
A urmat sesiunea de dialog în care au fost dezbătute unele teme avansate în prezentare. În urma deliberării comisiei, părintelui Vlad i-a fost acordat titlul de profesor universitar.
După comunicarea rezultatului, președintele comisiei, în calitate de decan, a subliniat momentul de bucurie pe care-l trăiește instituția teologică arădeană prin faptul că îşi consolidează corpul profesoral.
La sfârşit, părintele Vasile Vlad a mulțumit lui Dumnezeu, familiei sale, care l-a sprijinit în tot acest timp, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului și colegilor de la facultate.