„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Un volum de referință în cultura română
Lansat anul trecut la Timișoara, volumul „Istoria Banatului - Studii privind particularitățile unei regiuni transfrontaliere” este o lucrare deosebit de importantă cu peste 600 de pagini, o sinteză a celor mai reprezentative lucrări științifice privind istoria Banatului, coordonată de renumitul istoric timișorean, prof. univ. dr. Victor Neumann, care apare la Editura Academiei Române.
Lucrarea „Istoria Banatului” cuprinde 23 de studii foarte prețioase pentru cunoașterea acestei regiuni din partea de sud-vest a României și un cuvânt-înainte alcătuit de academicianul Răzvan Teodorescu, în care mărturisește că aștepta de mult această carte, ce aduce în atenție Banatul, ca spațiu de civilizație, care l-a sedus în tinerețe cu evantaiul său cultural de „triplex confinium”. Autorii acestor studii sunt specialiști, cercetători pasionați de istoria Banatului, care surprind aspecte valoroase, precum „Banatul între Bizanțul ortodox și Europa catolică”, de Victor Neumann; „Românii, sârbii și maghiarii în timpul Primului Război Mondial. Unirea Banatului cu România” a istoricului Vasile Dudaș; „Sistemul școlar sub influența Vienei”, de Grozdanka Gojkov ș.a.
Două studii științifice semnate de preoți ortodocși
„Acest volum binevenit cuprinde studii ale unor reputați istorici, cercetători, oameni de cultură din Banat și din afara granițelor țării, care abordează o serie de teme extrem de importante pentru trecutul acestei regiuni din partea de sud-vest a țării. Suntem bucuroși să constatăm că acest volum cuprinde și două studii ale unor preoți ortodocși, pr. prof. dr. Vasile Muntean, de la Lugoj, care semnează studiul „Biserica Ortodoxă de limbă română și politicile imperiale”, precum și pr. Gheorghe Naghi din SUA, care prin lucrarea sa prezintă relațiile greco-catolicilor din România cu Bisericile romano-catolică și ortodoxă. Este binevenită apariția acestui volum de studii consacrat istoriei Banatului, întrucât oferă descrieri bazate pe noi izvoare documentare, pe o bibliografie bogată, în mai multe limbi, și totodată prezintă evoluția acestei regiuni, cu trăsăturile ei particulare, integrabile unui spațiu mai întins decât cel național. „Coordonatorul volumului împreună cu autorii doresc, de asemenea, să pregătească o viitoare sinteză dedicată istoriei Banatului în câteva volume, pentru ca aceasta să fie cunoscută, așa cum este și istoria celorlalte provincii românești”, a specificat pr. Ionel Popescu, vicar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei.
O societate are viitor atâta vreme cât are un trecut
Lucrarea „Istoria Banatului” are 33 de ilustrații adunate la sfârșitul publicației, multe dintre acestea făcând referințe la corespondențe, cărți de cult, reviste de istorie, poezie, monografii, imagini de epocă și mai multe hărți, toate fiind repere importante pentru istoria bănățeană din secolele XVIII-XX. „Banatul este regiunea în care au avut loc câteva dintre cele mai fecunde interferențe între tradițiile românești și acelea europene, între limbile culturilor locale și a celor învecinate, între religiile ortodoxă și romano-catolică… Cunoașterea și invocarea realităților istorice sunt direct legate de proiectele de viitor. Orice perspectivă culturală avem, nu vom putea ignora observația potrivit căreia o societate are viitor, atâta vreme cât are un trecut de la care se poate revendica”, scrie profesorul Victor Neumann, coordonatorul lucrării. Volumul „Istoria Banatului - Studii privind particularitățile unei regiuni transfrontaliere” este rezultatul cercetărilor științifice efectuate în cadrul Institutului de Studii Bănățene din Timișoara al Academiei Române și a apărut cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.