„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Unirea Principatelor Române sărbătorită în Mitropolia Banatului
Cu ocazia împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Timişoara au fost organizate o serie de manifestări militare și religioase, precum şi comunicări științifice. La Arad, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba de Te Deum şi a rostit un cuvânt în care a subliniat importanţa acestei zile naţionale. În Episcopia Caransebeșului membrii ATOR Banatul de Munte din tot județul Caraș-Severin s-au reunit la Reșița.
La evenimentul de la Timişoara au participat oficialităţi ale oraşului, reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, ai Garnizoanei Timișoara, ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război „Eftimie Murgu” - filiala Timiș, ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Colonel Ion Enescu”, organizaţii politice, apolitice, elevi și studenți. Programul manifestărilor a debutat cu ceremonia din faţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, unde oficialităţile locale au evocat momentul Unirii de la 24 ianuarie 1859 şi personalitatea Principelui Unirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În deschidere, a fost intonat Imnul Național al României în acordurile fanfarei militare a Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Banat”, continuându-se cu ceremonia religioasă, oficiată de un sobor de preoți din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei. La bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din faţa Inspectoratului de Poliţie, au avut loc depuneri de coroane și jerbe de flori de către oficialităţi judeţene, locale şi reprezentanţii altor instituţii şi asociaţii din oraş. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare, constituit din militari aparținând Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Banat”, Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod”, ISU Banat și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.
Cu ocazia evenimentelor dedicate Unirii din 1859, la Școala Gimnazială Nr. 16 „Take Ionescu” din Timișoara a avut loc sesiunea internațională de comunicări științifice „Școală și societate în Banat”, ediția a 15-a. Cuvântul de deschidere a sesiunii științifice a fost rostit de către directorul școlii gimnaziale, prof. dr. Mihai Pârvulescu. Au fost susținute comunicări în plen de către profesori și istorici bănățeni, privind formarea poporului român modern, deziderat de veacuri al românilor, intelectuali din Banatul sârbesc, ca un reper important pentru participanții la această sesiune. Din partea Centrului eparhial a fost prezent pr. Zaharia Pereș, consilier eparhial, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Au fost prezentate patru volume, care tratează în paginile lor despre momente speciale din istoria și învățământul bănățean, de către istoricul Ioan Hațegan, cercetător principal la Academia Română - filiala Timișoara.
La întâlnire au participat cu lucrări științifice peste 150 de profesori, cercetători, care prin referatele susținute au contribuit major la înțelegerea evenimentului din 24 ianuarie 1859, moment important în devenirea poporului român modern.
Unirea Principatelor marcată în Arad
La Arad, sute de oamenii au sărbătorit Unirea Principatelor pe platoul din faţa Palatului Administrativ. La aceste manifestări, alături de oficialităţile locale şi centrale, reprezentanţi ai armatei, ai instituţiilor arădene locale şi numeroşi cetăţeni, a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care, după ce a avut loc intonarea Imnului de Stat, în fruntea unui sobor de preoţi a oficiat slujba de Te Deum şi a rostit un cuvânt în care a subliniat importanţa acestei zile naţionale pentru istoria şi viaţa poporului român. Alocuţiuni au fost rostite şi de către alţi oficiali prezenţi.
La final, cei prezenţi la sărbătoarea Unirii Principatelor s-au prins în Hora Unirii. Anul acesta, la eveniment au fost prezenţi și oficiali din China, care au venit în Arad pentru spectacolul Academiei de Dans din Beijing.
ATOR Banatul de Munte - „proiectul tinereții noastre”
Marți, 24 ianuarie 2017, la împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, delegații ale tinerilor membri ai ATOR Banatul de Munte din tot județul Caraș-Severin s-au reunit la Reșița, în cadrul primei întâlniri din acest an, ocazie cu care a fost făcut un bilanț al anului 2016 și s-au structurat activitățile pe care asociația și le propune în acest an. Evenimentul a debutat cu o slujbă de mulţumire, săvârșită la Centrul pastoral-misionar de la demisolul Catedralei „Schimbarea la Faţă” din cartierul Govândari al municipiului Reșița, de către un sobor de preoți condus de părintele Gheorghe Șuveți, protopopul locului. Răspunsurile liturgice au fost date de tinerii din Corul ATOR, dirijați de părintele profesor Gheorghe Tistu.
Părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de tineret al eparhiei și moderatorul întâlnirii, a transmis mesajul de încurajare și susținere al Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Totodată, părintele le-a adresat câteva cuvinte tinerilor prezenți, arătând că „trăind în era proiectelor, ATOR poate deveni, pentru fiecare dintre voi, proiectul tinereții voastre, dar trebuie să știți că acesta nu este orice fel de proiect, ci este un proiect pentru acum, pentru mâine și chiar pentru veșnicie, pentru că alături de voi, în acest demers, stă Biserica, iar Capul Bisericii este, așa cum bine știți, Însuși Mântuitorul Iisus Hristos”.
În prezent, la nivelul județului activează 283 de tineri dornici să realizeze o lucrare bineplăcută lui Dumnezeu şi, totodată, necesară vremurilor în care trăim.
În finalul întâlnirii a fost prezentată agenda activităților Departamentului de tineret, în cadrul căreia un loc important îl ocupă proiectele propuse de tinerii din ATOR, stabilindu-se, totodată, următoarea întâlnire ca va avea loc în luna februarie la Coronini, pe malul Dunării.
Concluzia a aparținut doamnei prof. univ. dr. Lavinia Pop de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, care prin cuvinte sensibile i-a încurajat pe tinerii prezenți să meargă mai departe pe drumul devenirii lor în Hristos. Referindu-se la reuniunea de la Reșița, Anita Radics, preşedinta Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Banatul de Munte, a mărturisit: „Am avut bucuria unei întâlniri frumoase şi folositoare, în care, la fel ca de fiecare dată, Hristos a adus bucuria în mijlocul nostru. Avem nevoie să creştem, să ne educăm şi să ne formăm într-un mediu care ne oferă şansa de a fi şi de a deveni oameni liberi şi adevăraţi, în adevăratul sens al cuvântului”.