„În vremea aceea Iisus le-a dat poruncă ucenicilor Săi să nu spună nimănui despre El că este Hristos. Și a început să-i învețe că Fiul Omului trebuie să pătimească multe și să fie defăimat de
„Vacanță altfel” pentru copiii din Iaz și Eftimie Murgu
Aproximativ 70 de copii și tineri din satele Iaz și Eftimie Murgu, alături de un număr de 30 de voluntari de la ATOR Banatul de Munte, au petrecut săptămâna trecută zile de „vacanță altfel” în satelor lor, în cadrul programului social-educațional „Tabăra din Inima Satului” derulat de Episcopia Caransebeșului în parteneriat cu mai multe instituții și organizații locale.
Cei 45 de copii din tabăra desfășurată în parohia Iaz – Protopopiatul Caransebeș, alături de cei 20 de voluntari și de partenerii locali, au participat vineri 26 iulie 2019, la orele serii, la festivitatea de încheiere a taberei. A fost oficiată o slujbă de mulțumire de către un sobor de preoți, din care au făcut parte părintele Florin Ciucur – protopopul Caransebeșului, părintele Mihai Ciucur – coordonatorul programului TDIS și părintele paroh Adrian Chereș. A urmat festivitatea de premiere, în cadrul căreia, toți copiii au primit diplome și daruri constând în cărți, din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. De asemenea, toți voluntarii și partenerii locali au primit diplome de mulțumire din partea ierarhului. La eveniment au fost prezenți numeroși părinți, cadre didactice, credincioși din parohie, dar și din Caransebeș, reprezentanți ai autorităților locale și alți invitați. „Am plecat la drum, acum câteva zile, cu rugăciune și cu gândul că Dumnezeu va rândui zile de neuitat pentru întreaga comunitate de la Iaz. Revin astăzi, la finalul taberei și Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru încă o promisiune împlinită. Pentru că tabăra de la Iaz este încă o promisiune împlinită, pentru copiii, părinții și toți credincioșii din acest sat. Un sat de oameni frumoși, ospitalieri și harnici, cu o generație de copii de excepție și păstorit de un preot harnic și rugător, care și-a pus la dispoziție casa și familia sa, devenind el însuși întâiul voluntar și ostenitor în cadrul acestei tabere”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de tineret al eparhiei.
Tabăra de la Iaz a oferit copiilor șansa de a crește frumos, în vatra satului lor și în tinda bisericii în care au poposit cu drag, în fiecare zi a acestei săptămâni. „Fie că vorbim de serile tematice – de folclor, de talente sau focul de tabără, ori de atelierele de educație pentru viață, comunicare sau dezvoltare personală, de frumoasa excursie în Țara Hațegului, ori de rugăciunile zilnice citite cu drag de ei în strana bisericii, de mulțimea de jocuri și concursuri, sau de Liturghia care i-a adunat pe cei mai mulți dintre ei la Potir, aceste zile au avut darul de a le schimba inima și de a-i face mai atenți la frumusețile pe care Biserica le oferă fiilor săi. Iar TDIS aceasta este: expresia concretă a purtării de grijă a Bisericii pentru cei mai tineri fii ai ei.”, a mai adăugat părintele Mihai Ciucur.
În aceeași zi, la orele dimineții, o altă comunitate rurală din eparhie – Eftimie Murgu – un pitoresc sat din Valea Almăjului, a primit în biserica sa, tabăra din inima satului, care adună 25 de copii din sat și o echipă de formatori și voluntari din cadrul programului. Cea de-a zecea tabără din vara aceasta a început, la fel ca și celelalte, printr-o slujbă de Te Deum, oficiată de un sobor de preoți format din părintele Iosif Frenț – protopop de Băile Herculane, părintele Mihai Ciucur, părintele Petrică Zamela și preotul paroh Răzvan Rădoi. Părintele inspector a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Lucian, iar preotul paroh a mulțumit din partea comunității gazdă. Au mai luat cuvântul domnul Mihai Vlădia – primarul comunei Eftimie Murgu, precum și doamna Nicoleta Marcu – formator în cadrul programului TDIS.
Vineri și sâmbătă, copiii au luat parte la primele ateliere de dezvoltare personală și educație pentru viață, urmând ca în zilele următoare să participe și la celelalte ateliere ale conceptului TDIS. Duminică, după Sfânta Liturghie, copiii vor merge într-o excursie, iar luni, vor desfășura o serie de ateliere artistice la complexul mulinologic situat pe Cheile Rudăriei – una dintre cele mai cunoscute atracții turistice ale Banatului de Munte. Nu vor lipsi nici aici, seara de folclor, cea de talente, focul de tabără și atelierele de discuții pe teme duhovnicești.
Programul educațional „Tabăra din Inima Satului” a ajuns la cea de-a zecea tabără din cele 14 programate, până în prezent numărul copiilor beneficiari fiind de 330, iar numărul voluntarilor implicați ajungând la 70, în majoritate tineri, dar și cadre didactice de la școlile partenere.