„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Valențe duhovnicești ale Postului Mare
Parohia Mândruloc, Protopopiatul Arad, a găzduit de curând prima întrunire din acest an a preoţilor din Cercul preoțesc nr. 6 Vladimi- rescu, coordonat pr. Berceanu Negrean Petru de la Parohia Vladimirescu I. De asemenea, la Parohia Petriș s-a desfășurat în această perioadă săptămâna duhovnicească, unde preoți invitați au întărit prin cuvânt enoriașii comunității, pentru a înțelege mai bine ce înseamnă postul, pocăința și viața în Hristos.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a desfășurat în comunitatea din Mândruloc Cercul preoțesc nr. 6 Vladimirescu. După momentul de rugăciune, a urmat prezentarea referatului cu tema „Cultul divin factor de promovare a unității de credință”, de către părintele Ilota Sorin Ioan, de la Parohia Aluniș.
Părintele referent a început prin a arăta faptul că, încă de la începuturile sale, poporul român a avut o strânsă legătură cu Biserica Ortodoxă și a participat la viața liturgică a Bisericii. În acest sens Nicolae Iorga spunea că „viață organizată, în cursul căreia Mitropoliţii, Episcopii, Egumenii şi de atâte ori şi smeriţii călugări ori umilii preoţi de mir au dat poporului, ei singuri aproape, toată învăţătura, au înzestrat neamul cu o limbă literară, cu o literatură sfântă, cu o artă în legătură cu gustul şi nevoile lui, au sprijinit statul fără să se lase a fi înghiţiţi de dânsul, au călăuzit neamul pe drumurile pământului... dând istoriei noastre cărturari, caligrafi, sculptori în lemn, argintari, oameni de stat, ostaşi, mucenici şi sfinţi”.
În a doua parte a referatului, părintele Ilota Sorin a arătat că toate rugăciunile și ecteniile din cadrul cultului divin public exclud individualismul, care este sâmburele egoismului și cultivă în schimb spiritul de comuniune și solidaritate frățească.
Făcând referire la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare care se săvârșește în primele cinci duminici ale Postului Mare, el a arătat că cea mai concretă formă de exprimare a solidarității și comuniunii o întâlnim în rugăciunea de mijlocire pentru cei vii și cei morți, numită a Dipticelor, care excelează prin bogăția și varietatea conținutului ei.
Astfel, în această rugăciune cerem lui Dumnezeu ca „pe noi pe toți, care ne împărtășim dintr-o pâine și dintr-un potir, să ne unești unul cu altul prin împărtășirea Aceluiași Duh Sfânt... și să aflăm milă și har împreună cu toți sfinții, care din veac au bineplăcut Ție: cu strămoșii, părinții, patriarhii, prorocii, apostolii, propovăduitorii, evangheliștii, mucenicii, mărturisitorii, dascălii și cu tot sufletul drept care s-a săvârșit întru credință”.
În finalul întrunirii, părintele paroh Bogdan Oneț a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru seara duhovnicească.
Săptămână duhovnicească în Parohia Petriș
De asemenea, și în Parohia Petriș din Arhiepiscopia Aradului s-a obișnuit a se săvârși, după rânduiala Triodului, Pavecernița Mare și Canonul Sfântului Andrei Criteanul împărțit pe cele patru zile, având invitați în fiecare seară duhovnicească câte un preot duhovnic. Preotul Neicu Alexandru de la Parohia Lupești a vorbit despre ce este păcatul, preotul Florin Ardeuan de la Parohia Chesinț a prezentat tema „Postul în viața creștinului”, care are origine încă din Grădina Edenului, fiind prima poruncă dată de Dumnezeu de a nu mânca din Pomul cunoștinței binelui și răului. Apoi, pr. Blaga Casian de la Parohia Julița a vorbit despre Plânsurile Sfântului Efrem Sirul și despre pocăință, care nu înseamnă altceva decât schimbarea voinței și a viețuirii în Hristos, părăsind păcatele.
Preotul protos. Dimitrie Ivașco, starețul Schitului Straja, a pus la inima credincioșilor cânt ziditor despre întâlnirea omului cu Dumnezeu, iar pr. Streulea Gabriel de la Parohia Șilindia a venit cu Icoana Maicii Domnului Paramitia (Mângâietoarea), ce se găsește la parohia unde slu-jește, icoană primită în dar de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos.
La finalul acestei săptămâni, în seara zilei de sâmbătă, a fost săvârșită Vecernia cu Litie de pr. prot. Chiril Mihali, viețuitor al Mănăstirii Hodoș Bodrog, care a vorbit despre Ortodoxie, icoane, sfinți și martiri ai Bisericii noastre, rolul și rostul lor în viața credincioșilor.
După slujbă credincioșii au fost miruiți cu untdelemn, primind și litie.