„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Volum teologic şi istoric de excepție lansat la Arad
Sărbătorirea celor 25 de ani de existență a învățământului teologic ortodox în Universitate la Arad a însemnat, pe lângă evenimentele bisericeşti şi teologic‑culturale, şi o ilustrare în plan editorial şi publicistic a tradiţiei teologice din vestul României.
Lucrarea Învăţământul teologic ortodox din Arad. Itinerar. Forme. Perspective, elaborată de pr. prof. univ dr. Cristinel Ioja şi lect. univ. dr. Marcel Tang, marchează cei 25 de ani de teologie în Universitate şi 195 de ani de tradiţie teologică la Arad (1822‑2017). Lansarea recentă a acestei lucrări, inedită în peisajul teologic actual, prin structură, conţinut şi design, a avut loc la Librăria Diecezana a Arhiepiscopiei Aradului. Evenimentul s‑a desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a rectorului Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad, a reprezentanţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, a domnului Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean din Arad, a domnului viceprimar Călin Bibarţ, a consilierilor, profesorilor şi preoţilor din Arhiepiscopia Aradului, precum şi a altor oameni de cultură şi a studenţilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.
În deschiderea evenimentului, pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, a subliniat faptul că un asemenea eveniment reprezintă o sărbătoare teologică şi culturală nu doar a Facultăţii de Teologie, ci şi a Arhiepiscopiei Aradului şi a oraşului, întrucât prin lucrarea referitoare la învăţământul teologic ortodox din Arad ne întâlnim cu identitatea noastră spirituală şi culturală. Este o carte‑document care ilustrează în texte şi imagini memoria tradiţiei teologice arădene cu rădăcini adânci la începutul secolului al XIX‑lea. Lucrarea se integrează specific în eforturile istoriografiei arădene, de la cele exprimate magistral de pr. prof. dr. Teodor Botiş, prin monografia Institutului Teologic, cu prilejul centenarului acestuia (1822‑1922), până la contribuţiile preoţilor profesori Mihai Săsăujan, Pavel Vesa şi Gabriel Basa. În continuare a luat cuvântul pr. lect univ. dr. Gabriel Basa, care a prezentat datele istorice inedite regăsite în album, a vorbit despre formele instituționale diverse prin care a trecut această școală teologică în cei aproape 200 de ani, despre implicarea ierarhilor şi dascălilor de teologie în promovarea, păstrarea și punerea în valoare a credinței dreptmăritoare și a românismului într‑un spațiu geografic și istoric special. De asemenea, lect. univ. dr. Marcel Tang a evocat emoția trăită acum, stare datorată încununării unei munci neobosite de peste opt luni, fiind necesare căutarea unui număr impresionant de poze de epocă, cercetarea arhivelor şi consultarea specialiștilor. Dintre cei prezenți, domnul Doru Bogdan, profesor la Preparandia arădeană, a ținut să adreseze un cuvânt de felicitare autorilor și să sublinieze rolul extrem de important al acestui volum.
Încheind șirul alocuțiunilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei i‑a felicitat pe autori pentru punerea în valoare a bogatului tezaur teologic existent la Arad, remarcând faptul că forma în care apare volumul poate fi considerată o icoană a învățământului teologic arădean, având în vedere contextul anului omagial 2017, an dedicat în Patriarhia Română icoanei și iconarilor. Au fost amintite și câteva importante nuanțe care evidențiază continuitatea între vechea Academie Teologică, închisă în anul 1948, și Facultatea de Teologie, înființată în anul 1991, prin aceea că aici la Arad s‑a continuat tradiția școlii teologice, permanentizată în perioada regimului comunist sub forma cursurilor de formare preoțească și a examenelor de capacitate și grade profesionale ale preoțimii.
Din conţinutul lucrării reiese că pleiada personalităţilor teologice care au slujit învăţământul teologic arădean însumează peste 70 de episcopi, profesori, duhovnici care au păstrat vie conştiinţa teologică dimpreună cu valorile naţional‑bisericeşti. Prin urmare, Aradul are o tradiţie teologică viguroasă, recunoscută de istorici şi teologi, vădită în numeroasele contribuţii publicistice şi teologic‑culturale care stau mărturie vie a vocaţiei şi continuităţii acesteia.
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad reprezintă expresia Tradiţiei în actualitate, identitatea idealurilor teologic‑culturale şi social‑naţionale a arădenilor şi una din sursele centrale ale istoriei locale. Ea rămâne conectată la valorile Bisericii Ortodoxe şi la cele ale învăţământului superior european, la valorile tradiţiei locale integrate în Tradiţia universală a Bisericii, la exigenţele cercetării ştiinţifice şi la modelele formative şi de sfinţenie ale Bisericii. Ea reprezintă spaţiul intensificării unui dialog constructiv cu ştiinţele, precum şi spaţiul formării de caractere şi profiluri spirituale atât de necesare în contextul unei lumi secularizate şi globalizate.