„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Workshop pentru pasionații de arheologie din Timişoara
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș organizează, la începutul lunii martie, un workshop gratuit cu tema „Timișoara arheologică”. Evenimentul susținut de o serie de specialiști în domeniu se adresează în special ghizilor turistici, dar și celor interesați de acest oraș cu potential arheologic. „Timișoara de demult trebuie cunoscută îndeaproape de ghizii turistici, cei care vor plimba oaspeții viitoarei Capitale Culturale Europene, dar și de cei care pur și simplu sunt pasionați de arheologie, întrucât de-a lungul timpului, în Timișoara au fost făcute o serie de cercetări arheologice care au adus informații inedite privind istoria acestui oraș. De cele mai multe ori însă, aceste informații sunt publicate în reviste științifice de specialitate, ajungând mai rar la cunoștința publicului larg. Considerăm că patrimoniul arheologic al orașului, cunoscut și prezentat într-o manieră atractivă, poate să contribuie alături de patrimoniul arhitectural la sporirea interesului turiștilor față de Timișoara”, spune Victor Bunoiu, consilier arheolog la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. În cadrul acestei întâlniri vor fi prezentate principalele perioade istorice ale Timișoarei prin prisma desco-peririlor arheologice efectuate până în prezent: Timișoara preistorică - arhg. Octavian Rogozea (Universitatea de Vest Timișoara); Timișoara angevina - arhg. Dan Ciobotaru (Muzeul Național al Banatului); Timișoara otomană - arhg. Victor Bunoiu (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș); Băile turcești din Piața Libertății - arhg. Mariana Balaci (Universitatea de Vest din Timișoara); Piața „Sfântul Gheorghe” - arhg. Florin Drasovean (Muzeul Național al Banatului); Cetatea Timișoarei (sec. XVIII-XIX) - arhg. Dan Vlase (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș).
Workshopul va cuprinde și o vizită ghidată în centrul istoric al municipiului Timișoara, prilej cu care vor fi prezentate amplasamentele unde descoperirile arheologice au fost puse în valoare și care pot fi incluse în viitoare trasee tematice adresate turiștilor. Evenimentul are loc în sala de consiliu a Direcției Județene pentru Cultură Timiș, vineri, 9 martie, de la ora 12:00.