„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Workshop-ul cu tema „Criza valorilor morale și refugiul în dependențe”, la Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” din Arad
Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” din Arad a organizat joi, 14 martie, un workshop cu tema „Criza valorilor morale și refugiul în dependențe”. Evenimentul a avut loc la solicitarea conducerii Școlii Gimnaziale „Iosif Moldovan” din Arad (director prof. Gianina Stan, director adjunct Mihaela Ciorba și consilier școlar Andreia Cristina Hettmann), prin implicarea Biroului Ordinii Publice (asistent șef adjunct Marius Groza) a fost organizat în cadrul activităților Comisiei Județene de Monitorizare a Activității Preventive și a Programului de Prevenire a Delincvenței Juvenile și a Victimizării Minorilor.
Workshopul etic-educativ adresat unui grup țintă a fost coordonat de agent șef Ciprian Tocan (din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Arad, Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității, la care a participat ca invitat arhim. conf. univ. Teofan Mada.
În cadrul dialogului cu cei prezenți a fost subliniată idea că „tinerilor le revine o misiune decisivă în înfruntarea provocărilor din acest timp al nostru (…) De fapt, împreună cu problemele economice, cu dificultatea de a găsi loc de muncă și nesiguranța pentru viitor, se observă criza valorilor morale și pierderea sensului vieții. În fața acestei situații critice, un tânăr / tânără ar putea să cedeze în fața ispitei fugii, a evadării, închizându-se într-o atitudine de izolare egoistă, refugiindu-se în alcool, în droguri, în mentalități care predică ura și violența. Sunt realități pe care le cunoaștem bine pentru că din păcate sunt prezente și în orașele noastre”, conform conf. univ. Teofan Mada, vicar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Aradului.
„Filmele și materialele de specialitate prezentate în cadrul dialogului au demonstrat în manieră directă că de multe ori în spatele fațadei succesului se ascunde adesea o existență goală.
Pierderea gravității faptei imorale și conștiența păcatelor în viață derivă, în ultimă analiză, din pierderea mai radicală și tainică a simțului lui Dumnezeu. Tinerețea nu este pasivitate, ci efort tenace pentru a ajunge la ținte importante, chiar dacă acest lucru înseamnă jertfă, nu înseamnă a închide ochii în fața dificultăților, ci a refuza compromisurile și mediocritatea; nu este evadare sau fugă în dependențe, ci angajarea solidarității față de toți, îndeosebi față de cei mai slabi sau cu serioase probleme”, a mai arătat arhim. Teofan Mada, conform Arhiepiscopiei Aradului.