„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Zile de sărbătoare în Banat
Credincioșii bănățeni au participat în a doua și a treia zi de Crăciun la Sfânta Liturghie oficiată în catedralele chiriarhale, în bisericile și mănăstirile din cuprinsul celor trei eparhii ale Mitropoliei Banatului. Mulți dintre credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, aducând în acest fel prinos de cinstire Mântuitorului Hristos, Maicii Domnului, precum și Sfântului Arhidiacon Ștefan.
Sute de credincioși lugojeni au participat de sărbătoarea Soborului Maicii Domnului la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți. Din soborul slujitor au făcut parte părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, părintele Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, și preoții slujitori ai parohiei. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Ion Vidu” al parohiei, condus de prof. Alina Bogoevici. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii. Anul trecut, biserica-monument istoric a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din urbea de pe Timiș a marcat împlinirea a 250 de ani de când Episcopul Ioan Georgevici a sfințit monumentalul locaș de cult. Biserica este considerată a fi cea mai însemnată ctitorie românească în stil baroc din Banat.
Slujire arhierească în prezența Familiei Regale la Săvârșin
A devenit deja tradiție ca în a doua zi de Crăciun, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, să fie prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Săvârșin, Protopopiatul Lipova. La ceasurile dimineții, ierarhul a fost întâmpinat de preotul paroh Călin Mădăluță, de Ioan Vodicean, primarul localității, și de credincioșii parohiei, tineri și vârstnici. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, înconjurat de un sobor din care au făcut parte: părintele paroh Călin Mădăluță și arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Anghelos” a parohiei, condusă de studentul teolog Flavius Mihoață.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a prezentat istoria evenimentelor care au urmat Naşterii Domnului: uciderea pruncilor din Betleem; fuga în Egipt a Familiei Sfinte şi repatrierea în liniştea Nazaretului. De asemenea, ierarhul a vorbit despre Maica Domnului și despre Sfântul Nicodim de la Tismana, ctitor de mănăstiri şi de spiritualitate spre propăşirea poporului dreptcredincios pe calea binelui. Urmând şi respectarea obiceiurilor locului, nu a fost uitată legătura Regelui Mihai I cu Săvârşinul, chiriarhul pomenindu-l în perioada de doliu, dar şi de reculegere sufletească.
La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși, care au avut bucuria și onoarea de a fi alături de membrii Familiei Regale a României: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu al României, Alteța Sa Regală Elena, Alteța Sa Regală Irina, Alteța Sa Regală Maria.
La momentul cuvenit, Dubașii din Săvârșin au cântat unul dintre colindele preferate de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României, trecut la Domnul în data de 5 decembrie a.c. La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul arădean a oficiat o panihidă pentru Majestățile Lor Regale: Regele Mihai I al României și Regina Ana. Înaltpreasfinția Sa și membrii Familiei Regale prezenți la Liturghie au fost colindați de un grup de colindători din parohie.
A doua zi de Crăciun la Catedrala Arhiepiscopală din Arad
Cea de-a doua zi a sărbătorii Naşterii Domnului, când se prăznuiește Soborul Maicii Domnului, a fost sărbătorită la Catedrala Arhiepiscopală din Arad prin Sfânta Liturghie săvârșită de către Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a făcut o analogie între pelerinajul făcut de Maica Domnului și Dreptul Iosif cu Pruncul Iisus spre Egipt și pelerinajul făcut de credincioși la sfintele moaște. După aceea, Preasfinția Sa a vorbit despre viața și învățăturile Sfântului Nicodim cel Sfințit de la Tismana.
Zi de sărbătoare la Păltiniș, județul Caraș-Severin
În a doua zi de Crăciun, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat la prăznuirea ocrotitorului spiritual al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Sfântul Nicodim de la Tismana.
La praznicul Sfântului Mucenic Ștefan, Parohia Păltiniș, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” și „Sfântul Arhidiacon Ştefan”, din Protopopiatul Caransebeș, a avut bucuria de a-l avea în mijlocul ei pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși veniți pentru a se bucura de cea de-a treia zi a praznicului Nașterii Domnului, dar și pentru a sărbători cel de-al doilea hram al bisericii, cinstindu-și astfel ocrotitorul, pe Sfântul Arhidiacon Ștefan. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit lucrările realizate la exteriorul bisericii și a acordat preotului paroh, Petru Damian, rangul de iconom stavrofor, ca răsplată pentru activitatea pastoral-misionară și edilitară desfășurată în parohia pe care o păstorește. Nici ctitorii și binefăcătorii locașului de cult nu au fost uitați, primind, pentru dăruirea și dragostea lor, Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” .
„Încheiem frumos Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești sfințind și aici, la Păltiniș, catapeteasma, icoanele care împodobesc interiorul acestei biserici. Îi felicităm pe părintele paroh, pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici și îl rugăm insistent pe Sfântul Arhidiacon Ștefan să ne dea și nouă putere să-L mărturisim dacă este nevoie chiar și cu prețul vieții pe Mântuitorul Iisus Hristos, să mărturisim Evanghelia Mântuitorului în această societate din ce în ce mai întunecată din punct de vedere spiritual și moral. Sfântul Arhidiacon Ștefan rămâne un model de mărturisire pentru toți tinerii și pentru toți clericii, pentru că el este întâiul mucenic și totodată cleric slujitor în treapta diaconiei ca și arhidiacon și ucenic al apostolilor. Îl rugăm pe Sfântul Arhidiacon Ștefan la sfârșitul Anului mărturisitorilor credinței ortodoxe în timpul regimului comunist să ne ajute și nouă în orice regim să-L mărturisim pe Mântuitorul Hristos, în fața lumii, în fața societății, să ne păstrăm verticalitatea și identitatea și să fim și să rămânem lumină în această lume, respectând cuvântul Mântuitorului: «Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor ca văzând ei faptele voastre cele bune să-L preamărească pe Tatăl vostru cel din ceruri»”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.