„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Zile de sărbătoare şi Liturghii arhierești în Mitropolia Banatului
În Duminica a 25-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Arad.
De asemenea, vineri, 11 noiembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș.
În Duminica a 25-a după Rusalii, a Samarineanului milostiv, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor timișoreni din Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificațiile ce se desprind din pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca 10, 25-37, în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos, prin chipul acestui samarinean, ne-a arătat marea dragoste a lui Dumnezeu față de neamul omenesc, universalitatea Evangheliei, precum și virtutea milei creștine, pe care fiecare creștin, angajat responsabil pe calea mântuirii, este dator să o împlinească.
De asemenea, chiriarhul nostru a acordat o atenție deosebită și vieții și învățăturii Sfântului Ioan Gură de Aur, care a fost prăznuit tot în această zi. Părintele Mitropolit a vorbit și despre educația creștină primită de Sfântul Ioan Hrisostom de la mama sa Antuza, rămasă văduvă de tânără, cea care a avut grijă de mântuirea fiului ei, încă din fragedă pruncie, datorie ce trebuie să o aibă în vedere fiecare mamă creștină.
Slujire în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad
Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad adăposteşte de câţiva ani racla cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, primite în dar din Cetatea Vaticanului, aşezate spre a fi cinstite într-o frumoasă raclă din argint. Sărbătoarea marelui ierarh, prăznuit la 13 noiembrie, devine an de an un eveniment aşteptat şi trăit cu bucurie duhovnicească de către credincioşii arădeni.
Astfel, sâmbătă-seară, 12 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat, ca în fiecare an, la slujba Vecerniei cu Litie, care deschide sărbătoarea praznicului, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor catedralei. Slujba s-a desfăşurat după rânduiala bisericească, având ca moment culminant procesiunea cu sfintele moaşte, purtate de soborul slujitor, în jurul catedralei. Preoţi şi credincioşi cu făclii aprinse au intonat troparul sfântului şi s-au rugat ca sfântul să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru ei. Sfintele moaşte, împreună cu icoana sfântului, au fost aşezate în mijlocul catedralei spre a fi cinstite de către credincioşii dornici de a primi ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur.
Cuvântul de învăţătură rostit de chiriarh în seara de ajun a fost pus sub titlul „Sfântul Ioan Gură de Aur în timpul său şi al nostru”, făcând o sintetizare a vieţii şi operei sale pentru cinstirea de către credincioşi.
În ziua de duminică, 13 noiembrie, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime”, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor slujitori.
Predica zilei a fost în legătură cu Duminica a 25-a după Rusalii şi a fost pusă sub titlul „Milă, milostenie şi milostivire” (cf. citirilor scripturistice: Luca 10; Efes. 4), adică raportul dintre simţământ, lucrare şi însuşire, pentru fiecare dintre cele trei noţiuni, iar împreună privind pe însuşi Izvorul spre care înălţăm rugăciunea de a fi miluiţi cu mila şi îndurările şi iubirea de oameni a lui Dumnezeu. Pericopa evanghelică este una dintre cele mai cunoscute şi aprofundate dintre cele citite la sfintele slujbe, totodată inspiratoare pentru opera samarineană a Bisericii sau pentru întrajutorarea creştinilor, pildă de împlinire după model fiind Sfântul Ioan Gură de Aur, sărbătorit în această zi, precum şi cel pomenit în ajun, Sfântul Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei. Dialogul introductiv între Mântuitorul şi învăţătorul de Lege priveşte pe om în legătură cu semenii, atât în lumea veche, cât şi în cea înnoită prin Cel ce S-a pogorât pe pământ din mila Sa faţă de omenire. Chipul samarineanului milostiv, oarecum înstrăinat de poporul biblic, are forţa spirituală prin har dumnezeiesc de a nu trece nepăsător pe lângă semenul în suferinţă, de unde şi îndemnul de a-l urma spre mai binele obştesc, potrivit şi sublinierii apostolului duminical, în unitatea duhului prin legătura păcii, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
La momentul rânduit, Înaltpreasfinţia Sa a hirotesit întru arhidiaconi pe părinţii Florin Sirca, inspector de religie în cadrul ISJ Arad, şi pe Alexandru Tiulea, profesor de religie, amândoi slujitori la Catedrala Arhiepiscopală din Arad.
Spre a încheia sărbătoarea şi ca o deschidere spre începutul Postului Crăciunului, în seara zilei, s-a săvârşit Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur.
Bucurii duhovniceşti la Caransebeș
Vineri, 11 noiembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a hirotonit în treapta preoției pe arhidiaconul Ovidiu Cristian Văran pe seama Catedralei Episcopale cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. De asemenea, pentru slujirea cu devotament ca și diacon, timp de 9 ani, părintele Ovidiu a fost hirotesit duhovnic pentru credincioșii dați în păstorire, precum și iconom. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos”.
În cuvântul adresat la final, Preasfințitul Părinte Lucian a îndemnat pe noul slujitor să rămână ancorat în Biserica lui Hristos: „Părintele Ovidiu Cristian împlinește chiar astăzi 9 ani de la hirotonia sa în treapta diaconiei, 11 noiembrie 2007. Părintele a împlinit în acest an și frumoasa vârstă de 30 de ani, vârsta la care Mântuitorul Iisus Hristos a ieșit la propovăduire, și iată Arhiereul Cel Veșnic a rânduit ca în acest an părintele Ovidiu să primească darul preoției. Este o vreme potrivită pentru orice lucru, așa cum spune Solomon în cartea Eclesiastul, iar pentru noi, clericii, există o plinire a vremii pentru a-L propovădui cu timp și fără de timp pe Mântuitorul Iisus Hristos. Părintele a mărturisit, astăzi, în fața Mântuitorului că va fi un slujitor vrednic, iar noi toți cei care suntem de față îi dorim din toată inima să aibă o preoție curată și neprihănită, să rămână același slujitor bun și să rămână ancorat în Biserica lui Hristos, slujindu-i lui Dumnezeu din toată inima, căci slujind lui Dumnezeu, slujim și oamenilor. De asemenea, trebuie să rămână lumină din lumina lui Hristos, sare a pământului în această lume, pentru că Mântuitorul ne spune: «Voi sunteți lumina lumii, voi sunteți sarea pământului, așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca văzând ei faptele voastre cele bune să-L preamărească pe Tatăl vostru Cel din ceruri»”, a arătat PS Părinte Lucian.