„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Zilele „Credință și cultură la Moniom”, ediția a VI-a
La Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Moniom au debutat, la începutul acestei săptămâni, Zilele „Credință și cultură la Moniom”, eveniment care se desfășoară în perioada 4-10 noiembrie și este sprijinit de Episcopia Caransebeșului, în parteneriat cu Asociația „Centrul de tineret Moniom”.
Biserica din Moniom și-a așteptat invitații frumos gătită, ca în zi de sărbătoare. Flori multicolore, ștergarul tradițional și mândrul tricolor au fost elementele-cheie care au ademenit în mod plăcut invitații și le-au înviorat privirea.
Apoi partea liturgică, slujba înălțătoare oficiată de un sobor de preoți - pr. prof. Gheorghe Tistu (Caransebeș), pr. Marinel Bobescu (Oravița) și pr. insp. Mihai Ciucur (Moniom) - moment care a mângâiat sufletele invitaților și ale tuturor credincioșilor veniți în număr mare la Sfânta Liturghie.
Rugăciune, închinare, totul în comuniune cu harul preoților slujitori secondați de tinerii bisericii, astă dată mult mai mulți, dând răspunsurile liturgice, oblojind sufletul și încântând auzul credincioșilor prezenți. Urmând cuvintele Mântuitorului - „Lăsați copiii să vină la mine deoarece a unora ca aceștia este Împărăția lui Dumnezeu!”, mulțime de părinți, alături de copii și tineri, îmbrăcați în straie de sărbătoare, s-au îndreptat spre Sfântul Potir pentru a gusta din Sfânta Împărtășanie. După un astfel de moment de mare bucurie duhovnicească, organizatorii au gândit o altfel de bucurie, aceea de a fi împreună - tineri din tot Banatul de Munte - pentru a dărui credincioșilor prezenți picături de credință și lumină tinerească.
„Pentru al șaselea an consecutiv, credincioșii parohiei cu hramul «Sf. Arh. Mihail și Gavriil» Moniom își cinstesc ocrotitorii printr-o serie de manifestări cu caracter duhovnicesc, cultural și educativ. Ne-am propus ca evenimentele derulate în această perioadă să fie unele de bucurie, bucuria de a fi împreună, de a petrece timp binecuvântat în rugăciune, socializare și întoarcere la tradiție, la povața și înțelepciunea strămoșilor”, a mărturisit în deschiderea evenimentului părintele inspector în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului, Mihai Ciucur, parohul comunității din Moniom.
„Pui de Cer” - grupul de copii coordonați de prof. Georgiana Ciucur și studenta Anita Radics, „Corul ATOR Banatul de Munte” - grup de tineri ortodocși din Banatul Montan evoluând sub bagheta pr. prof. Gheorghe Tistu și Corul „Laudae” - corul mixt al Protopopiatului Reșița coordonat cu dăruire și pricepere de prof. Georgiana Ciucur, preoteasa Moniomului, sunt reprezentanții care au asigurat partea artistică a evenimentului la moment de sărbătoare a hramului bisericii, în Anul omagial al unității de credință și de neam, în an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
Pricesne închinate Maicii Domnului și cântece dedicate eroilor neamului românesc au făcut parte din repertoriile corurilor prezente, iar interpretările au fost atent cercetate de invitatul special, maestrul Sabin Păuța.
Un moment emoționant a fost recitalul poetic susținut de dr. Liubița Raichici, directorul Direcției pentru Cultură Caraș-Severin, de astă dată prezentă în calitate de poet și membru al Corului „Laudae”.
Întâlnire a bucuriei, Sfânta Liturghie de hram de la Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom și momentele artistice întrevăd viitoare bucurii pregătite de organizatori pentru următoarele zile de „Credință și cultură la Moniom”, prilejuite de sărbătoarea hramului locașului de cult în anul sărbătorii Centenarului Marii Uniri.
Iar această râvnă vine, și la această ediție, din partea Episcopiei Caransebeșului, cu binecuvântarea ierarhului, Preasfințitul Părinte Lucian, prin truda părintelui inspector Mihai Ciucur și a harnicei sale preotese, precum și prin înțelegerea și bunăvoința credincioșilor Parohiei Moniom, care-și doresc ca biserica lor să fie întotdeauna „un loc al bucuriei și al luminii”.