În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Zilele Educației Ortodoxe la Timișoara
În perioada 24-27 septembrie 2016, Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul” a organizat cea de-a 5-a ediție a Zilelor Educației Ortodoxe. Evenimentul s-a adresat atât copiilor de grădiniță, elevilor din ciclul primar și gimnazial, cât și cadrelor didactice, părinților/bunicilor.
În prima zi a întâlnirii au participat peste 130 de copii de la 13 unități de învățământ: grădinița și școala ortodoxă, Colegiul Național Bănățean, Colegiul Pedagogic „Carmen Sylva”, Liceul „Grigore Moisil”, Liceul Teoretic „W.Shakespeare”, Școala Gimnazială Nr. 12, Școala Gimnazială Nr. 13, Școala Gimnazială Nr.18, Școala Gimnazială Nr. 24, Școala Gimnazială Chișoda, Școala Gimnazială Variaș și nu în ultimul rând Colegiul Național „Vasile Goldiș” din Arad.
„Elevii s-au înscris la diferite ateliere: Cavaler, Bufnița ARTfel, Natura prin hârtie, ExpoTurn, Jocuri de gândire și pentru părinți: Școala familiei.
Ulterior, copiii de grădiniță și de școală au concurat, pe categorii de vârstă, la competiții sportive: Cărăuș de apă, Adunarea mingilor, Animăluțe în nisip, Întrecere pe scândurele, Ștefetă cu garduri, Hochei pe iarbă și Șofer de bicicletă. Premiile au fost asigurate de Agroland și Asociația Prologos”, a spus Ioana Popescu, director de promovare al Școlii „Sf. Antim Ivireanul” și al Grădinței „Troița”.
În cea de-a doua zi, 26 septembrie, Grădinița „Troița” și-a cinstit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Evanghelistul, prin participarea la Sfânta Liturghie. Iar printr-o frumoasă tradiție prilejuită de Zilele Educației Ortodoxe, copiii grupei mari au primit în dar un costum popular, oferit de Agroland și Asociația Prologos. A fost o zi rezervată jocurilor și activităților pentru copii și familiilor, la sediul școlii, aflat pe bd. Liviu Rebreanu, la nr. 35, în Timișoara. Competițiile sportive s-au finalizat cu premierea câștigătorilor și a participanților. Premiile au fost asigurate de aceiași sponsori amintiți. În aceeași zi, a avut loc proiecția filmului documentar „Părintele Ioan Iovan – apostolul iubirii euharistice”, prezentat de monahul Moise Iorgovan, de la Mănăstirea Oașa.
Ultima zi a evenimentului a fost închinată Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul şcolii, când elevii, în semn de evlavie, au participat la Sfânta Liturghie și au primit în dar o insignă cu Sfântul Antim.
La finalul zilei s-a desfășurat conferința cu tema „Metehnele lui homo valachicus și vindecarea prin Adevăr. Omagiu Sfântului Antim Ivireanul”, susținută de părintele profesor dr. Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă - Alba Iulia, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, moment duhovnicesc la care au participat părinți ai elevilor, bunici, dar și un număr mare de credincioși timișoreni.
Evenimentul „Zilele Educației Ortodoxe” a fost organizat de Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul” în parteneriat cu Grădinița `Troița”, Universitatea de Vest-Facultatea de Educație Fizică și Sport și Asociația Prologos.
Proiecte aflate în grija Bisericii
Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul” și Grădinița „Troița” sunt două proiecte ale Asociației Prologos în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei și funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Misiunea acestor unități de învățământ este de a crește generații viitoare de tineri cu o pregătire temeinică, având la bază valorile creștin-ortodoxe, și care să fie dornici să înfăptuiască binele în propria familie, la locul de muncă și în comunitate.