„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Ziua drapelului sărbătorită la Timișoara
Ziua Drapelului Național al României a fost sărbătorită și în acest an la Timișoara, printr-o serie de manifestări religioase, militare și culturale. Evenimentele s-au desfășurat în faţa Palatului Administrativ unde Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a sfințit drapelul tricolor în prezența oficialităţilor locale şi judeţene, a cadrelor militare și a numeroși localnici din orașul de pe Bega.
Manifestările dedicate Zilei Drapelului Naţional al României au început la Catedrala Mitropolitană din Timișoara cu o rugăciune de binecuvântare a drapelului tricolor, oficiată de un sobor de preoți de la Centrul eparhial, în prezența cadrelor militare și a numeroși credincioși timișoreni. În continuare a fost organizată o procesiune cu drapelul national pe traseul Catedrala Mitropolitană - Palatul Administrativ din Timișoara. Aici a avut loc o ceremonie, în cadrul căreia a fost oficiată slujba de sfințire a drapelului tricolor de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți. „Drapelul tricolor l-am considerat întotdeauna ca o icoană a României. Așa cum zugrăvim icoane ale sfinților, și România, care este o țară sfântă și binecuvântată de Dumnezeu, are și ea o astfel de icoană, care este tricolorul. De aceea, în toate garnizoanele mari din țară s-a sfințit astăzi acest însemn național, ce ne aduce tuturor aminte, oriunde ne-am afla, de țara și neamul nostru. În multe dintre sfintele noastre biserici, tricolorul este așezat la loc de mare cinste de preoți, el simbolizând și datoria pe care creștinul o are de a se ruga pentru toți cei din neamul lui, cât și pentru maica lui, țara”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.
La eveniment au participat oficialități locale și județene, cadre militare, clerici timișoreni, copii îmbrăcați în costume populare tradiționale, elevi și studenți teologi, precum și numeroşi timișoreni. A urmat înălţarea pe catarg a tricolorului, în acordurile fanfarei militare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, fiind intonat de toți cei prezenți Imnul Național al României. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare constituit din militari aparţinând Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat”, pe acordurile Muzicii militare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”.
Sărbătoare și la Arad
Vineri, 26 iunie, cu prilejul Zilei Drapelului Național, la Arad a fost oficiată slujba de sfinţire a drapelului de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, însoţit de un sobor de preoţi. În rugăciunea de sfinţire a drapelului, Înaltpreasfinţia Sa a accentuat frumoasa exprimare care spune că acesta va umbri `patria cu întreitul semn duhovnicesc al celor trei culori: azurul credinţei, soarele nădejdii şi văpaia iubirii”. La sfârşitul ceremoniei religioase, drapelul a fost înmânat comandantului gărzii portdrapel, care l-a dus la locul de arborare. În continuare, în faţa Primăriei municipiului Arad, s-a desfăşurat ceremonialul militar şi religios de arborare a drapelului. Aici Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit o rugăciune de binecuvântare, apoi drapelul a fost înălţat pe catarg în acordurile Imnului Naţional. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare a batalionului din Cetatea Aradului. În seara zilei de 25 iunie, drapelul naţional arborat în faţa Palatului administrativ al oraşului Arad a fost coborât de pe catarg în prezenţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei şi a oficialităţilor urbei şi condus de către garda portdrapel în Catedrala ortodoxă de la Podgoria, unde a rămas peste noapte. (Pr. David Adrian)