„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Ziua Forțelor Terestre, sărbătorită la Timișoara și Lugoj
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, a fost cinstit cu prilejul Zilei Forțelor Terestre în toate garnizoanele din țară, prin ceremonii religios-militare, în cadrul cărora a fost omagiată jertfa militarilor români pentru unitatea țării. La Timișoara și Lugoj au fost organizate mai multe evenimente care au marcat această zi.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre, în Timișoara, Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” a organizat luni, 23 aprilie, în Piața Libertății, o expoziție de tehnică, armament și echipament militar, stand de promovare a profesiei militare, stand de caricatură și concerte de muzică de fanfară. Pe parcursul întregii zile, militarii Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” le-au prezentat timișorenilor echipamentele militare și armamentul, vorbindu-le și despre profesia de militar. Întrucât ocrotitorul și patronul spiritual al Forțelor Terestre Române este Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință, la Monumentul Sfântului Gheorghe din Piața Sfântul Gheorghe a avut loc o ceremonie religios-militară, oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. După slujbă, au fost depuse, întru omagierea jertfelor înaintașilor, coroane și jerbe de flori.
Activitatea a avut loc la Biserica „Învierea Domnului” și a debutat prin intonarea Imnului de Stat al României. A urmat ceremonialul religios, la care au luat parte preotul militar al Garnizoanei Lugoj împreună cu slujitorii Bisericii „Învierea Domnului”. În cadrul slujbei a fost binecuvântat un monument ridicat în cinstea Regimentului 42 Obuziere, la inițiativa Asociației Naționale „Cultul Eroilor” - filiala Lugoj, a Consiliului parohial al Bisericii „Învierea Domnului” și a Batalionului 183 Artilerie Mixtă General „Ion Dragalina”. Acțiunea a continuat printr-un moment festiv de tăiere a panglicii și dezvelirea plăcii poziționată în fața impunătorului locaș de cult ce amintește faptul că pe acea locație a funcționat între anii 1919 și 1945 cazarma Regimentului 42 Obuziere, primul regiment de artilerie din Banat. Au avut loc, apoi, o serie de luări de cuvânt de către primarul orașului Lugoj, prof. ing. Francisc Boldea, și generalul (r.) Gheorghe Feraru, președintele Asociației „Cultul Eroilor” Lugoj, care au evidențiat importanța desfășurării unor astfel de activități religios-militare.
La acțiune au mai luat parte și părintele Ilie Abiciuc, protopop al Protopopiatului Ortodox Ucrainean din Lugoj, col. Ion Teca, comandantul Garnizoanei Lugoj, deputatul Sorin Stragea, cadre militare în rezervă și retragere, precum și numeroși lugojeni dornici să asiste la evenimentul inedit. Festivitățile s-au încheiat prin defilarea militarilor de la Batalionul 183 Artilerie Mixtă General „Ion Dragalina” Lugoj.
Păstrând tradițiile marilor înaintași, Armata Română își cinstește ocrotitorii spirituali. În anul 1996, printr-un ordin al ministrului apărării naționale, s-au nominalizat ocrotitorii spirituali pentru fiecare categorie de forţă armată. Astfel, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul devine ocrotitorul Forțelor Aeriene, Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Forțelor Navale, iar Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al Forțelor Terestre.