„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, sărbătorită la Moniom și Moldova Nouă
Cu prilejul Zilei Internaționale a Tineretului Ortodox, Centrul de tineret din localitatea Moniom a organizat evenimentul „Preoți, profesori și primari gospodari în satul românesc”. În cadrul acestei manifestări cu caracter cultural-educativ, dedicată satului românesc de ieri și de azi, scriitoarea Liubița Raichici a vorbit despre lucrarea culturală și spirituală a familiei Cărpinișan din Belobreșca și despre reușitele celor care au ajuns oameni de știință datorită implicării acestei familii în comunitatea locală în perioada interbelică.
De asemenea, trei dintre membrii centrului de tineret au susținut prezentări despre preoți, profesori și primari gospodari ai satului românesc.Mircea Ștefan, elev în clasa a XI-a la Seminarul Teologic din Caransebeș, a prezentat un referat despre rolul preotului în satul românesc de odinioară și modele de preoți implicați în comunitățile lor: Andrei Ghidiu - protopop de Caransebeș și reprezentant al Banatului la Marea Adunare de la Alba Iulia, Dr. Cornel Corneanu, nepotul Mitropolitului Nicolae Corneanu, un excepțional organizator, un om de o înaltă cultură, cu un rol important în pregătirea Marii Uniri, și Mihail Gașpar - protopop de Bocșa, ziarist, poet și prozator bănățean, participant la Marea Unire.
Anita Radics, studentă în anul I la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a creionat un portret al profesorului din trecut și din prezent, prezentând profesori care s-au implicat în dezvoltarea învățământului românesc: Aron Pumnul, profesorul poetului național Mihai Eminescu, Sana Vana, o tânără extraordinară care la numai 16 ani a ajuns învățătoare în satul Bălți din Basarabia, și Anastasia Popescu, care, după căderea comunismului, la vârsta de aproape 80 de ani, s-a luptat pentru reintroducerea religiei în școli.
Alexandra Crîsta, elevă în clasa a XI-a a Colegiului Național „Traian Lalescu” din Reșița, a vorbit despre primarul gospodar din satul românesc, care trebuie să fie „sufletul comunității, reprezentantul oamenilor și al locului, prietenul cetățenilor și sprijin pentru cei aflați în nevoie”.
Și tinerii de la Centrul de tineret „Sfânta Varvara” din Moldova Nouă, coordonați de părintele Ion Nedelcu, au marcat această zi printr-un atelier de lucru intitulat „Frumusețea tinereții trăită cu Hristos”. În cadrul atelierului au fost dezbătute teme care au stârnit interesul pentru cunoașterea Ortodoxiei și a învățăturilor transmise de Hristos, accentuându-se faptul că tinerii au libertatea să facă tot ce își doresc, în afară de păcat.