„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Ziua Națională a României sărbătorită în Banat
Ziua Națională a României a fost sărbătorită în mod deosebit în toată țara, odată cu împlinirea a 99 de ani de la Marea Unire din 1918. În orașele unde există centre eparhiale, ierarhii au săvârșit slujbe de Te Deum și rugăciuni pentru făuritorii Marii Uniri. De asemenea, au fost făcute rugăciuni la monumentele dedicate eroilor sau înfăptuitorilor Unirii.
La Timișoara, manifestările au debutat în faţa Prefecturii Judeţului Timiş şi a Consiliului Judeţean, de pe bulevardul Revoluţiei din Decembrie 1989, cu intonarea Imnului de Stat al României, după care a urmat ceremonialul religios, oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți. În cadrul acestuia, soborul slujitor a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletelor tuturor eroilor, ostașilor și luptătorilor din toate timpurile, căzuți pe câmpurile de luptă pentru întregirea neamului și apărarea credinței strămoșești.
„Astăzi este ziua de Paști a neamului nostru românesc. Astăzi putem spune că a reînviat România. Dumnezeu să o țină mereu sub aura Luminii Sale! Dumnezeu să-i binecuvânteze pe cei din țara noastră, dar și pe cei care sunt departe de țară, transmițându-le mesajul acesta, că dulcea Românie îi așteaptă acasă oricând! Chiar dacă acum sunt departe de țară pentru a-și câștiga o pâine, totuși țara îi așteaptă. Să fie binecuvântați toți cei care au contribuit la realizarea Marii Uniri, mulți dintre ei fiind slujitori ai altarelor Bisericii noastre strămoșești!”, a spus Mitropolitul Banatului.
După ceremonialul religios, prefectul județului Timiș, Eva Georgeta Andreaș, a dat citire mesajului transmis românilor de prim-ministrul României, Mihai Tudose, adresat cu ocazia sărbătorii Zilei Naționale. După rostirea alocuțiunilor, a urmat tradiţionala paradă militară, în cadrul căreia au defilat, în acordurile fanfarei militare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, cadre ale detașamentelor Ministerului Apărării Naționale și ale detașamentelor și tehnicii Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Poliției de Frontieră, Penitenciarului Timișoara, precum și ale Direcției Poliției Locale a municipiului Timișoara. Ceremonia militară s-a încheiat cu prezentarea onorului Brigăzii 18 Infanterie „Banat”.
Manifestările dedicate Zilei Naționale au continuat seara, în Piața Victoriei, cu un concert sustinut de Orchestra „Timişoara Big Band”, precum și un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Timişul”, cu participarea mai multor renumiți soliști bănățeni, toate marcând deschiderea Târgului de Crăciun, ajuns la a XI-a ediție, și aprinderea iluminatului festiv de sărbători.
Sărbătoare deosebită la Arad
La Arad, cei doi ierarhi, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al aceleiași eparhii, au participat în orașul de reședință la festivitățile omagiale organizate de către instituțiile oficiale, cu acest prilej.
Cei doi ierarhi, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au oficiat în fiecare locație câte o slujbă religioasă și au rostit cuvântări legate de acest eveniment, după care au avut loc alocuțiuni din partea reprezentanților instituțiilor locale.
Oficialitățile locale și centrale prezente la acest eveniment au depus coroane la mormintele din cimitirul „Eternitatea” ale corifeilor Marii Uniri: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu. Apoi, ceremonialul a continuat la „Crucea martirilor” din Parcul Eminescu, unde s-au ținut cuvântări și s-au depus coroane.
În Piața Avram Iancu a avut loc și un moment artistic susținut de cântărețul de muzică populară Radu Ciordaș, care, secondat de ansamblul de dansatori de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, respectiv Școala Generală din Felnac, a cântat cântece patriotice și folclorice.
Manifestările dedicate acestei zile au continuat pe o scenă amenajată în fața Palatului Administrativ, unde a avut loc un concert folcloric extraordinar, la care au fost invitați să susțină recitaluri artiști din toate regiunile țării: Zorica Savu și Mihaela Petrovici (Banat), Cristina Turcu Preda (Oltenia), Florica Zaha (Bihor), Vlăduța Lupău (Maramureș), Angelica Flutur (Bucovina), Dinu Iancu Sălăjanu (Transilvania), Irina Loghin (Muntenia).
Alături de aceștia vor urca pe scenă soliști și ansambluri din municipiul și județul Arad, care vor fi acompaniați de orchestra Centrului Municipal de Cultură Arad, condusă de Dudu Blagu Ienășesc.
Pomenire pentru făuritorii Marii Uniri la Caransebeș
Și la Caransebeș au fost evenimente deosebite dedicate Marii Uniri. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, și mai mulți credincioși din municipiul de pe Timiș și din Sebeș și-au comemorat înaintașii, eroii neamului românesc.
Preasfinția Sa o oficiat în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș o slujbă de pomenire pentru făuritorii Marii Uniri a tuturor provinciilor românești într-un stat român unitar. Ierarhul a săvârșit, de asemenea, și un Te Deum, o slujbă de mulțumire și de binecuvântare pentru întregul popor român, iar la final a fost oficiat și un polihroniu.
„I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra poporului român în cei 99 de ani care s-au scurs de la marele eveniment petrecut la 1 Decembrie 1918 în cetatea Alba Iuliei. Și de aici, din Caransebeș, o delegație foarte importantă a participat la acest eveniment care a marcat pentru totdeauna istoria tuturor românilor. Așadar, a participat și Episcopul de vrednică pomenire Miron Cristea, care mai târziu a devenit Mitropolit primat și primul Patriarh al României Mari. Este foarte important ca noi, Biserica Ortodoxă Română, să-i pomenim veșnic pe făuritorii Marii Uniri, de aceea i-am pomenit și pe cei care au fost martori oculari și și-au adus aportul la acest eveniment. Suntem mândri să fim urmași ai acestor oameni vrednici, patrioți, credincioși și fii ai Bisericii, căci aceștia ne-au dat pentru totdeauna un exemplu de dragoste supremă față de Biserica strămoșească și față de țara noastră”, a precizat Preasfinţitul Părinte Lucian.
În continuare, în faţa crucii monument din centrul civic al urbei, după intonarea Imnului de stat, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat slujba de Te Deum. La finalul sfintei slujbe, părintele arhimandrit a transmis, din partea PS Părinte Lucian, mesajul pentru acest eveniment.
A urmat discursul domnului locotenent-colonel Sorin Avram, comandantul Garnizoanei din Caransebeș, și al domnului Felix Borcean, primarul municipiului. La această manifestare au fost ridicate la rangul de cetățean de onoare trei personalități din Caransebeș: Patricia Maria Tig, Cosmin Ilie Sorin și Liliana Maria Dragomir.
După acest moment s-au depus flori la crucea ridicată în anul 1810 în memoria eroilor bănăţeni din toate timpurile. În continuare, garda de onoare a unităţii militare din Caransebeş, precum şi un grup de soldaţi au defilat pe sub arcul din centrul civic, care poate defini şi unitatea spirituală a creştinilor.