„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Ziua Națională, la Timișoara, Arad și Caransebeș
La cea de-a 97-a aniversare de la constituirea României Mari, în Mitropolia Banatului s-au desfăşurat manifestări cultural-religioase la care au participat oficialități din partea administraţiilor publice naționale, judeţene şi locale, veterani de război, reprezentanţi ai mai multor garnizoane militare, organizaţii politice şi apolitice. Cu acest prilej, ierarhii bănățeni au înălțat rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român de-a lungul istoriei sale și până în prezent.
Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au debutat la Timişoara anul acesta în faţa Monumentului Ostașului Român din Parcul Central. În deschiderea programului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala Mitropolitană, a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului căzuți pe câmpurile de luptă pentru unitatea țării și apărarea neamului și a credinței strămoșești. Manifestarea a cuprins alocuţiuni din partea oficialităţilor prezente, depuneri de coroane, precum şi tradiţionala paradă militară, la care au participat toate elementele sistemului naţional de apărare, mai precis Ministerul Apărării Naţionale prin Brigada 18 Infanterie Banat, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Român de Informaţii şi Poliţie. Totodată, pe întreg cuprinsul programului, publicul timișorean a putut vizita expoziția de tehică militară organizată pe artera principală a Parcului Central. În finalul programului, artiști populari de la Centrul de cultură și artă al județului Timiș au susținut un concert cu imne și cântece patriotice.
Arad
La 1 Decembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat în oraşul de reşedinţă la festivităţile omagiale organizate sub genericul „Arad, Întâiul oraş al Unirii” de către instituţiile oficiale: Prefectura, Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Arad. Apoi oficialitățile au depus coroane la mormintele din cimitirul Eternitatea ale corifeilor Marii Uniri: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu. Mai apoi, ceremonialul a continuat la „Crucea martirilor” din Parcul Eminescu, unde s-au ținut cuvântări și s-au depus coroane. Ansamblul „Mărțișorul” al Școlii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” a susținut un program artistic la finalul manifestărilor. În fiecare dintre aceste locuri, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a oficiat slujbe religioase şi a rostit un cuvânt omagial, evidenţiind importanţa actului de la 1 Decembrie 1918 şi pregătirea lui de Consiliul Naţional Român, cu sediul la Arad. La aceste manifestări, chiriarhul Aradului a fost însoţit de un sobor de preoţi din municipiul Arad.
Caransebeș
Ziua Națională a României a fost marcată la Caransebeș prin manifestările organizate în vecinătatea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”, în faţa Crucii-monument din centrul civic al municipiului. Sărbătoarea de 1 Decembrie a acestui an este prilejuită de împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire din 1918, la care au participat foarte mulți caransebeșeni, în ciuda timpului nefavorabil. Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului de Stat, după care părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat slujba de Te Deum. La finalul sfintei slujbe, părintele consilier a transmis din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, mesajul pentru acest eveniment: „Astăzi, când prăznuim Ziua Națională a României, noi slujitorii Bisericii trebuie să afirmăm cu tărie că cei doi piloni pe care s-a clădit acum 97 de ani România Mare au fost Biserica și Națiunea. Această afirmație trebuie să fie cu tărie, mai ales în aceste vremuri în care se încearcă din răsputeri compromiterea atât a Bisericii, cât și a Națiunii. Trebuie să fim conștienți că Biserica Ortodoxă se clădește pe principii etnice, iar Națiunea se adună prin credință și Biserică. Noi românii știm asta din istoria care ne învață că suntem singurul popor care s-a născut creștin. În acest context, dacă ne neglijăm Biserica și Națiunea, rămânem fără sens și fără rost în lume. Așadar, trebuie să spunem cu fermitate: «Trăiască Națiunea Română și Biserica ei Ortodoxă care a plămădit-o»”. Sărbătoarea a continuat cu discursul domnului Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeș, după care s-au depus flori la Crucea-monument a identității și demnității naționale, monument construit de români în anul 1821, în memoria eroilor bănăţeni din toate timpurile. În continuare, garda de onoare a unităţii militare din Caransebeş, precum şi un grup de soldaţi au defilat pe sub arcul din centrul civic, care poate defini şi unitatea spirituală a creştinilor.