„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Ziua orașului Timișoara
Miercuri, 3 august, sute de timișoreni au sărbătorit, alături de oficialități, ziua orașului. 97 de ani de la unirea Banatului cu România și, totodată, de la instaurarea administrației românești în Timișoara. Manifestările au debutat în Piața Petru Maior cu depunerea de coroane la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor române care au intrat în Timișoara la 3 august 1919.
În continuare, în Piața Unirii din Timișoara au avut loc ceremonii religioase și militare ce au marcat aceste momente importante din viața orașului. Ceremonialul religios a fost oficiat de către părintele Marius Sfercoci, inspector eparhial bisericesc, împreună cu părintele Radu Bogdan, preot militar, și arhid. Gelu Goanță.
„Într-o zi de 3 august s-a scris o nouă pagină de istorie; o zi în care să ne bucurăm de jertfa înaintașilor noștri, de cei ce au condus destinele orașului de la instaurarea administrației românești, făcând din el un oraș model. Transmitem din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, cuvinte de apreciere și felicitare tuturor celor care, deopotrivă, au diriguit acest oraș, dar și pe locuitorii lui, întrucât au știut să-l dezvolte și să-l ofere astăzi ca un exemplu de multiculturalitate și multiconfesionalitate, dar și de pace și frățietate”, a spus părintele Marius Sfercoci.
După ceremonialul religios, au fost rostite mai multe alocuțiuni de către Nicolae Robu, primarul Timișoarei, Mircea Băcală, prefectul județului Timiș, și Roxana Iliescu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, alocuțiuni ce au evocat momentele de referință pentru istoria urbei de pe Bega.
„Eu sunt mulțumit că orașul Timișoara s-a dezvoltat frumos în ultimii ani. Suntem oameni harnici, serioși, muncim, dar știm să ne bucurăm de rezultatele muncii noastre. Timișoara va fi și în continuare un oraș de importanță în România”, a menționat Nicolae Robu.
A urmat defilarea Gărzii de Onoare, formată din militari ai Garnizoanei Timișoara, ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, ai Jandarmeriei și Poliției de Frontieră. În continuare, în Piața Unirii și Piața Libertății, Fanfara Militară a oferit timișorenilor prezenți la sărbătoarea orașului un concert în aer liber. Manifestările au continuat în sala Primăriei cu ședința festivă a Consiliului Local al Municipiului Timișoara, în cadrul căreia mai multe personalități locale (Decebal Anastasescu, Marcel Nicolae Botscheller, Aurel Gheorghe Ardeleanu, Ioan Olimpiu Marconi, Viorica Bălan) care au contribuit prin activitatea lor la bunul renume al orașului au primit titlul de cetățeni de onoare ai municipiului Timișoara.
Tot în ziua de 3 august, Casa de Cultură a municipiului a fost gazda vernisajului expoziției de pictură, organizat de Asociația Artiștilor Plastici „Romul Ladea”. Seara, în Piața Victoriei, a avut loc un concert, ce s-a încheiat cu un frumos foc de artificii.
3 august a devenit ziua oraşului Timișoara prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre se marchează, ca zi a oraşului, momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.
După înfrângerea trupelor austro-ungare, în toamna anului 1918, Banatul a fost ocupat de trupele Antantei. La 14 noiembrie 1918, în oraș au intrat militari sârbi, iar la începutul lunii decembrie au intrat francezii. În 1919, la Conferința de Pace de la Paris, a avut loc o dezbatere asupra apartenenței Banatului. Conferința a decis dezmembrarea teritorial-administrativă a Banatului istoric: două treimi din teritoriu revine României și o treime Regatului Sârbo-Croato-Sloven. Zona care a revenit României cuprindea și Timișoara. Astfel, la 28 iulie 1919 a început procesul de instaurare a administrației românești, finalizat în 3 august, prin intrarea în oraș a primelor unități ale Armatei române.