„În vremea aceea a auzit Irod tetrarhul toate cele făcute de Iisus și era nedumerit, că se zicea de către unii că Ioan s-a sculat din morți; iar de unii, că Ilie s-a arătat, iar de alții, că un proroc dintre cei vechi a înviat. Iar Irod a zis: Lui Ioan eu i-am tăiat capul. Cine este, dar, Acesta despre care aud asemenea lucruri? Și căuta să-L vadă. Și, întorcându-se, apostolii I-au spus lui Iisus toate câte au făcut. Atunci, luându-i cu Sine, S-a dus de o parte într-un loc pustiu, aproape de cetatea numită Betsaida. Iar mulțimile, aflând, au mers după El, și El, primindu-le, le vorbea despre Împărăția lui Dumnezeu, iar pe cei care aveau trebuință de vindecare, îi făcea sănătoși.”
Ziua Pompierilor, sărbătorită la Timișoara
Cu prilejul Zilei Pompierilor din România, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara a fost oficiată Sfânta Liturghie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, de față fiind militarii din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență Timiș și Detașamentul de Pompieri militari și civili din Timișoara. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a înălțat rugăciuni de binecuvântare și ocrotire a pompierilor militari. Ceremonia religios-militară a continuat pe platoul din fața catedralei cu alocuțiuni ale oficialităților locale și județene. Prezent la eveniment, generalul de brigadă Imre Szatmari, comandantul pompierilor din Raionul Csongrad-Ungaria, a adresat cuvinte de felicitare și mulțumire pentru colaborarea transfrontalieră între cele două departamente din Ungaria și România. În continuare, lt. col. Lucian Vasile Mioc, comandant ISU Banat, a avansat în grad mai mulți ofițeri, maiștri militari și subofițeri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat, care s-au distins prin modul de îndeplinire a misiunilor încredințate. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea militarilor.
În fiecare an, la 13 septembrie, pompierii români aniversează Ziua Pompierilor din România, rememorând Bătălia din Dealul Spirii, când Compania de Pompieri din Bucureşti a înfruntat numeroasa oaste otomană venită să înăbuşe mişcarea revoluţionară de la 1848. Două zile mai târziu, pe 15 septembrie, pompierii își prăznuiesc ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. Legătura Sfântului Iosif cu instituţia pompierilor o realizează tocmai minunile şi faptele sale, între care şi salvarea oraşului Timişoara în anul 1653, atunci când armata otomană a incendiat cetatea. Din 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș să fie ocrotitorul spiritual al pompierilor din România.