„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Ziua Pompierilor sărbătorită la Timișoara și Lugoj
În fiecare an, la 13 septembrie se sărbătorește Ziua Pompierilor din România. Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat al Judeţului Timiş împreună cu Mitropolia Banatului au organizat o serie de evenimente militare şi religioase, menite să cinstească curajul, gloria şi istoria îndelungată a pompierilor.
Cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, militarii din Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat al Județului Timiș și Detașamentul de Pompieri militari și civili din Timișoara au participat joi, 13 septembrie, la slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului și al pompierilor din România. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care, împreună cu un sobor de preoți, a înălțat rugăciuni de binecuvântare și ocrotire a pompierilor militari.
Ceremonia militară a continuat pe platoul din fața catedralei, cu alocuțiuni ale oficialităților locale și județene. Invitatul de onoare a fost generalul de brigadă Imre Szatmari, comandantul pompierilor din Raionul Csongrad-Ungaria, care a adresat pompierilor români cuvinte de felicitare pentru devotamentul și curajul lor în situațiile de urgență. În continuare, lt. col. Lucian Vasile Mioc, comandant ISU Banat, a avansat în grad mai mulți ofițeri, maiștri militari și subofițeri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat, care s-au distins prin modul de îndeplinire a misiunilor încredințate. De asemenea, Mitropolitul Banatului a primit din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență o plachetă omagială. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea forțelor și mijloacelor aflate în dotarea ISU Banat.
Ziua pompierilor, sărbătorită la Lugoj
Și salvatorii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Lugoj au sărbătorit vineri, 14 septembrie, alături de invitaţi şi oficialităţi locale „Ziua Pompierilor Români”. Acțiunea a avut loc în Parcul „George Enescu” și a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României. A urmat oficierea serviciului religios de către pr. Emanuel Gafița, preot militar al Garnizoanei Lugoj. Apoi, Silviu Picu, comandantul Detașamentului de Pompieri din urbea lugojană, a rostit o alocuțiune.
La manifestare au luat parte, pe lângă reprezentanți ai ISU Timiș, și reprezentanți ai autorităților locale ai Garnizoanei Lugoj, ai Poliției Lugoj, precum și numeroși cetățeni dornici a vedea tehnica expusă. Cei mai fericiți participanți au fost de această dată copiii care, însoțiți de părinți ori de dascăli, au avut posibilitatea de a lua contact cu ceea ce înseamnă această demnă misiune de salvator și a se familiariza cu echipamentele expuse, spre bucuria publicului.
În fiecare an la 13 septembrie, este rememorată bătălia din Dealul Spirii, când Compania de Pompieri din Bucureşti (formată din 166 de ostași pompieri), condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat numeroasa oaste otomană (6.000 de ostași), venită să înăbuşe mişcarea revoluţionară de la 1848. Pentru a celebra această zi, care stă la baza identităţii instituţionale, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din țară au organizat o serie de evenimente menite să cinstească curajul, gloria şi istoria îndelungată a armei pompierilor. Astfel au avut loc, la nivel naţional, ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri, exerciţii şi aplicaţii demonstrative, organizarea unor puncte mobile de informare preventivă, prezentarea tehnicii de intervenţie utilizată în misiunile specifice, competiţii sportive, expoziţii, precum şi alte activităţi interactive pe care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă le dedică publicului larg.
Astăzi, 15 septembrie, pompierii își prăznuiesc ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. Legătura Sfântului Iosif cu instituţia pompierilor militari o realizează tocmai minunile şi faptele sale, între care şi salvarea oraşului Timişoara, în anul 1653, de la un puternic incendiu provocat de armata otomană. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sesiunea din 13-14 februarie 1997, a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș să fie ocrotitorul spiritual al celor care luptă cu flăcările. Tot Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, la solicitarea Asociației Coșarilor din România, devine, prin decizia Sfântului Sinod, luată în sesiunea din 28-29 octombrie 2014, și ocrotitorul și protectorul coșarilor din România.