„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Ziua universală a iei, sărbătorită la Timișoara
Astăzi, de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la Timișoara, au loc o serie de evenimente dedicate Zilei universale a iei românești.
Întrucât ia este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Timișoara și Muzeul Satului Bănățean din Timișoara organizează astăzi, 24 iunie, mai multe evenimente ce au drept obiectiv celebrarea valorilor și a culturii naționale prin prisma iei, ca element definitoriu al portului popular românesc.
Activitățile din cadrul acestei zile se vor desfășura în curtea bisericii de lemn a Muzeului Satului, după cum urmează: începând cu ora 10:00 se va oficia Sfânta Liturghie, în cadrul căreia Grupul psaltic ASCOR va da răspunsurile la strană. De la ora 11:30 vor fi o agapă și o șezătoare, avându-l ca invitat pe Ovidiu Papană, profesor universitar la Facultatea de Muzică din Timișoara, care va vorbi despre instrumentele tradiționale, întrucât este unul dintre primii dascăli universitari care a obținut acest titlu în cadrul studiilor doctorale de la Cluj.
În 2013, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, care numără peste 18.000 de membri, a propus ia - bluza tradițională românească - ca brand de țară și a organizat, pe 24 iunie 2013, prima zi universală a iei. Astfel, începând din anul 2013, Ziua universală a iei sau a cămășii tradiționale românești este sărbătorită odată cu sărbătoarea Sânzienelor, adică la 24 iunie. Astăzi, această zi a ajuns să fie sărbătorită în peste 100 de orașe din 50 de țări, de către românii de pretutindeni.