„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
A început a doua ediţie a pelerinajului „Pe urmele sfinţilor nemţeni“
Ieri, 31 iulie 2016, aproximativ 60 de tineri au pornit în pelerinajul pedestru, numit „Pe urmele sfinţilor nemţeni“. Acesta se află la a doua ediţie şi este organizat de Sectorul de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Ziua a debutat cu Sfânta Liturghie săvârşită în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă“, vechea Catedrală Mitropolitană din Iaşi. „Călătoria aceasta nu este o călătorie ca oricare alta, ci este o călătorie care transfigurează pentru că omul, călătorind în rugăciune, vede altfel natura din jurul lui, vede altfel oamenii din jurul lui, vede altfel cerul şi se schimbă. Dar, totodată, omul-pelerin transfigurează locurile prin care trece pentru că şi oamenii pe care-i întâlneşte şi locurile se bucură de prezenţa pelerinului care se roagă lui Dumnezeu în fiecare clipă, dar care în fiecare clipă este în căutarea lui Dumnezeu pentru a se uni, tot mai deplin, cu Acesta“, a menţionat arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor în cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei.
Tinerii au pornit apoi în pelerinajul pedestru spre biserica Seminarulului Teologic Liceal de la Mănăstirea Neamţ, pentru a participa la slujbele prilejuite de sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, pe 4 şi 5 august. Pelerinii vor parcurge zilnic, pe jos, aproximativ 30 km. În fiecare dimineaţă aceştia vor participa la Sfânta Liturghie la câte o biserică aflată pe traseu, iar seara vor fi cazaţi în parohiile pe unde vor trece.
„Ceea ce m-a determinat să vin şi la a doua ediţie (n.r. a pelerinajului) este faptul că la prima ediţie am legat prietenii foarte frumoase, dar m-a adus şi o dragoste pentru nevoinţă“, a mărturisit Eduard Agapia, unul dintre tinerii pelerini.
După ce vor merge aproape 150 de kilometri pe jos, tinerii vor poposi la biserica Seminarulului Teologic Liceal de la Mănăstirea Neamţ în seara zilei de 4 august, unde vor participa la slujba de priveghere a Sfântului Ioan Iacob. A doua zi, după Sfânta Liturghie a hramului bisericii, vor porni cu autocarul spre Schitul Stănile, urmând apoi să urce pe Muntele Ceahlău pentru a participa la slujbele oficiate cu ocazia praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, pe 5 şi 6 august.