„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Cea de-a IX-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Studia Theologica Doctoralia“
În zilele de 8 şi 9 iunie 2017, la Mănăstirea Putna s-a desfăşurat cea de-a IX-a ediţie a Simpozionului Internaţional "Studia Theologica Doctoralia".
Tema întâlnirii academice a fost „Expresii ale cercetării teologice în şcolile doctorale, astăzi". Organizatori au fost Şcoala Doctorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae", Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi, în colaborare cu Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii „Karl Franzens" din Graz (Austria) şi cu Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin" al Universităţii din Balamand (Liban).
Simpozionul s-a înscris în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
Programul simpozionului a debutat cu o slujbă de Te Deum în biserica Mănăstirii Putna şi a continuat cu momentul solemn de deschidere, după care, împărţiţi pe 3 săli, cei 55 de doctoranzi prezenţi şi-au susţinut comunicările ştiinţifice în şase sesiuni de lucru. Printre cei prezenţi s-au numărat prof. univ. dr. Pablo Argarate de la Facultatea de Teologie Catolică Graz din Austria şi Simon Najm de la Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin" al Universităţii din Balamand (Liban). Mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan a fost transmis de pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi.
Întâlnirea şi-a propus să evidenţieze cercetările actuale şi constante ale doctoranzilor din ţară şi din străinătate în domeniul studiilor teologice, după cum ne-a declarat pr. prof. univ. dr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi: „Ediţia a IX-a şi-a propus, şi a reuşit, să adune la un loc doctoranzi din toată ţara şi reprezentanţi ai celor două facultăţi co-organizatoare - Facultatea de Teologie «Sfântul Ioan Damaschin» din Balamand, Liban, şi Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii din Graz. Am avut bucuria să fie prezenţi la acest simpozion doctoranzi de la toate şcolile doctorale din ţară; împreună cu cei din străinătate, am avut un număr de 55 de participanţi, fapt care ne încurajează foarte mult, pentru că înscrierea doctoranzilor s-a făcut din propria lor iniţiativă. Răspunsul pozitiv şi participarea a 55 de doctoranzi ne arată că această activitate este importantă pentru ei şi, credem noi, este importantă şi pentru învăţământul teologic actual şi pentru misiunea Bisericii în acelaşi timp. Comunicările ştiinţifice care au fost prezentate, deşi în aparenţă constituie un mozaic teologic şi nu numai, s-au întâlnit în aceeaşi axă, în acelaşi punct: Hristos, Cel care este sursa teologiei şi conţinutul teologiei. Aşadar, putem vorbi de o diversitate ca lucrare a Duhului Sfânt, dar în acelaşi timp şi de unitate dată de Hristos, Cel care este în centrul teologiei".
Detalii despre evenimentul academic ne-a oferit şi părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, gazda întâlnirii: „Pentru noi, a fost o bucurie să găzduim această ediţie a Simpozionului Internaţional «Studia Theologica Doctoralia». A fost un eveniment academic deosebit, cu teme variate şi foarte interesante, care au creat discuţii. Sunt convins că părinţii profesori coordonatori au ţinut şi vor ţine şi mai departe nivelul ştiinţific ridicat al acestor întruniri. Noi am înscris acest simpozion în evenimentele prilejuite de împlinirea a 550 de ani de la fondarea mănăstirii, aşa cum frumos a zis şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel încă de anul trecut: «Da, manifestările Putna 550 încep pe 10 iulie, dar se vor temina în septembrie 2019, când se vor împlini 550 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Putna». În concluzie, pot spune că simpozionul a fost un prilej de înnoire, de primenire lăuntrică, de găsire de noi sensuri a Sfintei Scripturi şi noi înţelesuri a trăirii şi învăţăturii Bisericii noastre. Înţelesurile şi gândirea ne duc de la sine către o trăire mai intensă; când lucrarea se întâlneşte cu gândirea, atunci nu suntem persoane divizate. Aşa ne spun părinţii: când e unitate între minte şi inimă, atunci lucrarea este una singură, bună şi frumoasă, plăcută lui Dumnezeu".
„Am fost onorat să mă număr printre participanţii acestui simpozion. A fost o mare bucurie să fiu aici şi am fost impresionat de numărul mare de participanţi din cele mai importante facultăţi de teologie din România, de organizarea ireproşabilă, precum şi de faptul că, împreună cu doctoranzii din străinătate, căutăm să promovăm educaţia şi cercetarea teologică, pe care dorim să le punem în slujba Bisericii", a adăugat şi drd. Simon Najm de la Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin" al Universităţii din Balamand (Liban).
Comunicările studenţilor doctoranzi care se vor remarca prin valoarea lor ştiinţifică şi vor avea avizul conducătorilor de doctorat, vor fi publicate în cel de-al IX-lea volum al seriei „Studia Theologica Doctoralia".