„În vremea aceea, venind la Iisus, cei doisprezece I-au spus: Dă drumul mulțimii să se ducă prin satele și prin orașele dimprejur, ca să poposească și să-și găsească hrană, că aici suntem în loc pustiu
„Consider că înfăptuirea acestui festival este o expresie din cele mai nobile ale societăţii noastre”
Trăirea duhovnicească, delectarea intelectuală şi artistică, informaţia academică adusă la zi, toate acestea se îmbină armonios în zilele festivalului, lăsând o amprentă eternă în sufletul ascultătorilor. Marii compozitori ai muzicii de tradiţie bizantină şi din alte tradiţii de muzică bisericească devin prezenţi prin cântările lor, redate cu multă măiestrie de cântăreţi şi cântăreţe din diferite colţuri ale lumii.
Iată-ne ajunşi, cu ajutorul Domnului, în pragul celei de-a treia ediţii a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi! Unic prin anvergură, deschidere, calitate şi periodicitate, acest eveniment uneşte muzicieni din ţară şi de peste hotare (Grecia, Rusia, Ungaria, Liban, Georgia, SUA, Franţa), într-un şir ales de concerte, slujbe, lansări de carte, cuvântări, premieri şi ateliere de lucru.
Festivalul oferă publicului doritor de frumos o ocazie excepţională de a asculta muzică liturgică de tradiţii milenare în diferite limbi, de-a audia muzică răsăriteană cultă, redată de formaţii şi solişti de reputaţie internaţională, şi de a întâlni muzicologi de rang din diferite ţări ale lumii care slujesc aceste tradiţii.
Trăirea duhovnicească, delectarea intelectuală şi artistică, informaţia academică adusă la zi, toate acestea se îmbină armonios în zilele festivalului, lăsând o amprentă eternă în sufletul ascultătorilor. Marii compozitori ai muzicii de tradiţie bizantină şi din alte tradiţii de muzică bisericească devin prezenţi prin cântările lor, redate cu multă măiestrie de cântăreţi şi cântăreţe din diferite colţuri ale lumii - crâmpeie dintr-o istorie a muzicii cu rădăcini adânci, din care au crescut de-a lungul veacurilor ramuri şi mlădiţe în toată lumea creştină.
„Sper ca şi anul acesta să se bucure cât mai mulţi de sărbătoarea muzicii bizantine de la Iaşi!”
Consider că înfăptuirea acestui festival ce uneşte darul divin cu truda îndelungată a atâtor muzicieni, cu efortul susţinut al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cu generozitatea diferiţilor sponsori şi cu ajutorul oficialităţilor locale, este o expresie din cele mai nobile ale societăţii noastre, adevărată şi plină de speranţă, într-o lume care însetează adânc după frumuseţea care rămâne, acea frumuseţe dumnezeiască a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cântată de-a lungul veacurilor într-un şir aproape nesfârşit de creaţii imnografice şi muzicale. Sper ca şi anul acesta să se bucure cât mai mulţi de sărbătoarea muzicii bizantine de la Iaşi!
Accesul publicului este gratuit şi se face pe baza unei rezervări online, în limita locurilor disponibile. Rezervarea se poate face pe site-ul web www .ibmf.ro, secţiunea Rezervare bilete. Mai multe detalii cu privire la programul şi invitaţii evenimentului pot fi aflate de pe pagina de facebook Iasi Byzantine Music Festival şi de pe site-ul oficial www.ibmf.ro. (Conf. dr. Maria Alexandru, Universitatea „Aristotel” din Salonic - Grecia)