„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Deschiderea oficială a simpozionului dedicat părintelui Dionisie de la Colciu
Întâlnirea a fost moderată de pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, care, în cuvântul său de deschidere, a făcut referire la câteva aspecte legate de viaţa şi personalitatea celui mai cunoscut duhovnic român athonit din secolul al XX-lea: stareţul Dionisie de la Colciu.
Prezent la deschiderea simpozionului, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat un cuvânt de binecuvântare şi bun venit invitaţilor, mulţumind totodată celor implicaţi în organizarea acestui eveniment. „Cei care trăim în aceste zile, fie în viaţa de mănăstire, fie în cea de familie, fie noi, cei responsabili pentru slujirea arhierească, suntem în general luaţi de valul lumii, care ne înconjoară din toate părţile. Există în lume foarte multă derută, confuzie şi rătăcire. Toate acestea şi cele asemănătoare formează un val, un fel de presiune care se exercită asupra tuturor. Probabil doar oameni precum părintele Dionisie reuşesc să reziste neîntinaţi de toată această presiune. De ce? Pentru că au duhul lui Dumnezeu, se hrănesc din Adevărul lui Dumnezeu şi reuşesc în cele din urmă - nu fără greutăţi şi fără ispite - să meargă mai departe fără să fie zdrobiţi şi atinşi de presiunea amintită“, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa.
De asemenea, Mitropolitul Nicolae de Mesogheia şi Lavreotiki a împărtăşit celor prezenţi câteva impresii vii despre întâlnirea Înaltpreasfinţiei Sale cu părintele Dionisie.
Sesiunile de comunicări din cadrul acestui eveniment se vor desfăşura în perioada 12-14 noiembrie 2015 atât în Iaşi, la Centrul „Providenţa“, cât şi la Centrul cultural „Sfântul Paisie“ de la Mănăstirea Neamţ.
Participanţii la simpozion se vor putea bucura de prezenţa câtorva ucenici şi apropiaţi ai avvei Dionisie, printre care se numără părintele Dionisie, actualul stareţ al Chiliei „Sfântul Gheorghe“, monahul Maxim de la Mănăstirea Iviru, părintele Ignatie de la Chilia „Sfântul Ipatie“, părintele Nifon de la Mănăstirea Vatoped şi alţii.
Ieri, simpozionul a continuat cu două sesiuni, cea dintâi desfăşurată în prima parte a zilei la Centrul „Providenţa“ din Iaşi, iar cea de-a doua la Centrul cultural „Sf. Paisie“ - Neamţ.
Programul de astăzi al simpozionului
Astăzi, 14 noiembrie, între orele 9:30-12:30, se va desfăşura cea de-a treia sesiune de comunicări, la Centrul cultural „Sf. Paisie“ - Neamţ, după următorul program: monahul Nicodim (Mănăstirea „Sf. Pavel“), Vizitele ieromonahului Dionisie de la Chilia „Sfântul Gheorghe“ Colciu la Sfânta Mănăstire a „Sfântului Pavel“; ierom. Ignatie (Chilia „Sf. Ipatie“), Simplitate, sinceritate şi bărbăţie duhovnicească în viaţa şi învăţătura stareţului Dionisie; ierom. Damaschin Gritoriatul, Mărturia părinţilor aghioriţi greci şi români despre gheronda Dionisie; monah Gherasim Prodromu, Act de referinţă închinat cuviosului părinte ce a fost printre noi, ieroschimonahul Dionisie; Virgil Vlăescu, Stareţul Dionisie - duhovnic între acrivie şi iconomie;
Apoi, între orele 16:00-17:30, de asemenea la Centrul cultural „Sf. Paisie“ - Neamţ, se va desfăşura ultima sesiune de comunicări. Din program: Bousias Haralambos, Preacuviosul părinte Dionisie de la Colciu - călăuzitor duhovnicesc - aşa cum l-am cunoscut; Ion Minoiu, Despre cântare, tipic şi stare lăuntrică potrivită slujirii bisericeşti în lumina cuvintelor duhovniceşti ale stareţului Dionisie de la Colciu.
Noaptea se va încheia cu o slujbă de Priveghere pentru Sfântul Paisie de la Neamţ.