„În vremea aceea au venit fariseii la Iisus și se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn?
Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Rădăuţi
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, la Putna s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Rădăuţi, „ITO Putna 2019”. Întâlnirea a avut loc în zilele de 19 şi 20 august.
Iniţiativa acestui eveniment a aparţinut unui grup de preoţi din Protopopiatul Rădăuţi, coordonat de preoţii Adrian Platon şi Vasile Bogdan Negrea, iar desfăşurarea lui a fost posibilă prin colaborarea cu Mănăstirea Putna - care a asigurat spaţiul de cazare şi o parte dintre mese - şi cu Primăria Comunei Putna.
Prima zi a întâlnirii a debutat cu Te Deumul slujit de către ieromonahul Gherasim Soca, de la Mănăstirea Putna, alături de câţiva dintre preoţii organizatori, în biserica parohială a satului Putna. Au urmat câteva ateliere grupate sub tematica „Satul românesc ieri, azi, mâine”, desfăşurate la Şcoala „Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna. În cadrul atelierelor, cei 120 de adolescenţi de clasele VII-VIII au avut prilejul să discute şi să înveţe de la profesionişti ai unor meserii în care strămoşii lor au excelat: încondeierea ouălor, cusutul tradiţional, cântatul din fluier, olăritul, ţesutul.
Participanţii au mers apoi la Mănăstirea Putna, pentru a se închina în biserica voievodală, la mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În după-amiaza primei zile a fost vizitată Mănăstirea Sihăstria Putnei, iar seara participanţii s-au bucurat de un foc de tabără.
A doua zi, marţi, a început cu rugăciunile de dimineaţă în paraclisul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel al Mănăstirii Putna, iar apoi adolescenţii au vizitat mănăstirea, muzeul şi Chilia Sfântului Daniil Sihastrul. După-amiază, a avut loc o drumeţie pe Dealul Crucii, de unde a tras cu arcul Sfântul Ştefan cel Mare pentru a alege locul altarului mănăstirii.
ITO Putna 2019 s-a încheiat la Casa de Cultură a comunei Putna cu o seară românească la care au fost invitaţi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen, etnografi şi artişti locali. (Mănăstirea Putna)