„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
O frumoasă zi de toamnă, în Cetatea Iaşilor
De ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, care, din Moldova, îi ocroteşte pe toţi românii, Sfânta Liturghie a încununat momente emoţionante şi înălţătoare. Slujba a fost oficiată pe un podium amenajat în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, de un sobor de 22 de arhierei, numeroşi preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor centrale, judeţene şi locale, a reprezentanţilor mai multor instituţii din România şi a invitaţilor din ţară şi străinătate, printre care şi Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu, în acelaşi gând de rugăciune cu foarte mulţi credincioşi, peste 15.000 de persoane. Vă prezentăm câteva cadre surprinse la Iaşi, într-o frumoasă zi de toamnă închinată Sfintei Parascheva.
După câteva zile friguroase şi ploioase, ieri, 14 octombrie 2015, pelerinii s-au bucurat în Cetatea Iaşilor de o zi frumoasă, însorită. Numărul impresionant al acestora, ca şi în ceilalţi ani, a determinat peste 17 ore de aşteptare a creştinilor la rând pentru a o cinsti şi a se închina Sfintei Cuvioase Parascheva. Aceştia au bucuria de a se închina şi la moaştele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, cel mai mare predicator al lumii, aduse de la Bucureşti, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar şi la moaştele Sfintei Mironosiţe şi întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, aşezate într-o raclă ce conţine şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci, aduse de la Mănăstirea Simonos Petras din Sfântul Munte Athos. Acestea vor rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi şi pe parcursul zilei de astăzi, 15 octombrie, atât timp cât va fi nevoie astfel încât credincioşii aflaţi la rând să se poată închina. Racla cu cinstitele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva va fi mutată în Catedrala Mitropolitană atunci când numărul pelerinilor va permite ca rândul să fie gestionat în interiorul sfântului locaş.
În cadrul Sfintei Liturghii de ieri, şase veterani de război care s-au distins prin dragostea pentru ţară au primit de la Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, „Crucea Moldavă“: colonel (rtr.) Constantin Ardeleanu (88 ani; Botoşani); general de brigadă Gheorghe Ştefan Dimofte (93 ani; judeţul Suceava); colonel Vasile Adam (93 ani; judeţul Vaslui); sublocotenent Dumitru D. Pădureanu (101 ani; judeţul Bacău); locotenent-colonel Ion Vasile Ioniţă (102 ani; judeţul Neamţ); căpitan Gheorghe V. Hârcă (103 ani; judeţul Iaşi).
Programul sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva a continuat aseară cu slujba de Priveghere (Vecernia, Litia şi Utrenia) în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
„Sfânta Parascheva este o bucurie pentru sufletul meu“
Pelerinii au continuat să vină la Iaşi la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. După ce s-au aşezat la rând, oamenii au ascultat Privegherea şi Sfânta Liturghie, pregătindu-se astfel pentru întâlnirea cu sfinţii. „Este foarte bine la rând. Mai devreme, am primit câteva sărmăluţe calde de la un grup de credincioşi din Botoşani. Sfânta Parascheva este o bucurie pentru sufletul meu. Vin în fiecare an pentru a-i cinsti sfintele moaşte, mai ales că port numele Sfintei. Părinţii mei mi-au pus numele Cuvioasei Parascheva, întrucât biserica din satul nostru este ocrotită de această sfântă mult milostivă“, a spus Parascheva din localitatea Rafaila, judeţul Vaslui.
„Nici nu am simţit că am stat la rând atâtea ore. Îmi pare foarte bine că am venit, întrucât nu am mai ajuns de câţiva ani. Deşi m-au durut picioarele şi spatele, am rezistat foarte bine, cu ajutorul lui Dumnezeu. M-am rugat pentru toată lumea necăjită, dar şi pentru sufletul meu“, s-a exprimat o credincioasă venită din Bârlad.
„M-am legat de Sfânta Parascheva încă de acum 15 ani. Deşi am avut încercări, am reuşit să vin pentru a mă închina la sfintele moaşte. Îmi aduc aminte că prima întâlnire cu Sfânta Parascheva s-a petrecut după 13 ore de stat în picioare, având parte de o vreme schimbătoare. Despărţirea de Sfânta Parascheva a fost foarte grea, iar odată cu trecerea anilor, am rămas în suflet cu aceeaşi dragoste faţă de ea“, a spus Marinela din Bucureşti. (Constantin Ciofu)