„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Ostaşii români, comemoraţi în Parohia Rediu
Sărbătoarea Înălţării Domnului a fost una deosebită pentru credincioşii din Parohia Rediu, Protopopiatul 1 Iaşi. Ieri, 25 mai 2017, după oficierea Sfintei Liturghii, au avut loc o serie de manifestări religioase, culturale şi militare în cinstea eroilor patriei.
Eroii patriei noastre căzuţi în Războiul de Independenţă de la 1877 şi în cele două războaie mondiale au fost omagiaţi ieri, 25 mai, prin rugăciune în Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului" şi „Sfântul Grigorie Teologul" - Rediu, Protopopiatul 1 Iaşi, judeţul Iaşi. În locaşul de închinăciune s-a oficiat Sfânta Liturghie în cadrul căreia s-au pomenit ostaşii români care de-a lungul timpului au apărat cu preţul sângelui pământul strămoşesc şi credinţa străbună. Rugăciunile pentru eroi au un specific cu totul aparte, întrucât în jurul locaşului de închinăciune din Rediu se află trupurile neînsufleţite a mii de ostaşi ştiuţi şi neştiuţi. Peste gropile comune unde îşi dorm somnul de veci se află cruci de piatră. Pe aceste cruci, în semn de preţuire, urmaşii lor au aşezat câte o floare. Părintele paroh Ştefan Tulan a făcut referire la finalul Sfintei Liturghii la importanţa cinstirii înaintaşilor, amintind de lucrările de pictură aflate în derulare la biserica din Rediu, care au nevoie de sprijin din partea oamenilor. De asemenea, părintele paroh a apreciat că pictorul care pictează biserica din Rediu, Marius-Ciprian Ghinescu de la Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină RESURRECTIO al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a primit trei premii la Concursul naţional „Icoana ortodoxă - lumina credinţei", ediţia a VI-a, organizat de Patriarhia Română: Premiul I la Secţiunea „Frescă", Premiul I la Secţiunea „Pictură pe lemn" şi Marele Premiu al concursului. „Este o mare bucurie pentru noi şi pentru această biserică pentru că are un pictor foarte valoros. Această biserică va fi cinstită atât prin pictura ce o împodobeşte, cât şi şi prin jertfa celor ce ne înconjoară. Aţi oferit din jertfa frăţiilor voastre pentru a realiza o comoară mare - pictura acestei biserici", a amintit preotul paroh.
„Soarta neamului nostru este în mâinile voastre"
În faţa troiţei din lemn ridicate în memoria eroilor patriei, s-a oficiat în continuare slujba Parastasului de către un sobor de preoţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din toată comuna Rediu. De asemenea, la rugăciune au asistat militari de la Garnizoana Iaşi, reprezentanţii autorităţilor locale, profesori şi elevi de la şcoala din localitate. Îmbrăcaţi în costume naţionale, copiii din Rediu au susţinut un frumos program artistic în care au prezentat cântece şi poezii patriotice. Primarul comunei Rediu a îndemnat oamenii să-şi aducă aminte de eroii căzuţi în războaie, atrăgând atenţia asupra faptului că mulţi români îşi vând pământul străinilor. Dr. Marius Constantin Chelcu de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol" din Iaşi a amintit de tragediile petrecute la Rediu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a citit un ordin de luptă emis pe 2 aprilie 1944 de comandantul Armatei a 4-a Române, generalul Mihail Racoviţă: „Ostaşi ai Armatei a 4-a! Inamicul a ocupat Bucovina, jumătate din Basarabia şi parte din Moldova şi, prin lovituri puternice, încearcă să pătrundă spre frontul Armatei să-şi reverse hoardele pentru a cuceri deocamdată întreaga Moldovă. Ostaşi ai Armatei a 4-a! În aceste zile grele este vorba de a apăra iarăşi fiinţa naţiei noastre şi sunt sigur că toţi vă veţi face datoria. Nimeni nu trebuie să-şi părăsească postul de luptă care i-a fost hărăzit şi mai bine să se lase să moară pe loc, decât să lase pe inamic să înainteze. Inamicul, care întâmplător ar fi ajuns până în linia noastră de luptă, va fi contraatacat fără cruţare. Sus inimile ostaşi! Veţi fi oare voi mai prejos decât strămoşii noştri? Veţi fi oare mai prejos decât părinţii voştri care au făcut România Mare? Veţi permite voi inamicului hain să ne pângărească mai departe satele şi oraşele noastre, nevestele şi copiii noştri, bisericile şi datinele? Sus inimile ostaşi! Soarta neamului nostru este în mâinile voastre".
„Cuvintele lui Hristos trebuie urmate pentru a nu mai exista războaie"
„Moralul ostaşilor nu era unul foarte ridicat când au primit acest ordin. Aceasta pentru că, după Bătălia de la Stalingrad, Armata Română era într-o continuă retragere din cauza trupelor sovietice care înaintau cu forţă. În vara anului 1944, aici s-au dus lupte foarte grele, iar ostaşii au rezistat în faţa inamicului. Biserica noastră are un rol important în comemorarea eroilor pentru că ea propovăduieşte pacea între oameni şi între popoare. Trebuie să urmăm îndemnul lui Hristos de a răspunde cu iubire la ură. Cuvintele Mântuitorului s-au răspândit în lume, dar ele trebuie urmate pentru a nu mai exista războaie", a explicat dr. Marius Constantin Chelcu. Maiorul Florin Mihalache, reprezentantul comenduirii Gaznizoanei Iaşi, fiu al comunei Rediu, a citit lista eroilor din Regimentul 15 Războieni, căzuţi în lupte în cele două războaie mondiale şi în timpul Războiului de Independenţă. Într-o atmosferă sobră şi emoţionantă, a urmat depunerea de coroane de flori la troiţa-monument străjuită de patru militari ce au purtat în mâini arma din dotare. Rugăciunile pentru pacea lumii şi pentru eroii ce-şi dorm somnul de veci la Rediu sunt înălţate la fiecare Sfântă Liturghie de părintele paroh Ştefan Tulan şi de credincioşii prezenţi în locaşul de închinăciune. Străbunii acestor locuri presărate cu osemintele ostaşilor pot fi mândri că la Rediu s-a refăcut din temelii o biserică ruinată. Podoaba acesteia, pictura în frescă, are nevoie de susţinere financiară din partea autorităţilor locale, a enoriaşilor şi a fiilor comunei. O datorie morală către acest locaş de închinăciune are fiecare locuitor al Iaşului. Acum mai bine de şapte decenii biserica din Rediu, prin efortul ostaşilor, a fost ca un zid de apărare în faţa inamicilor care doreau să ajungă în oraşul Iaşi. Peste mormintele eroilor din Rediu s-a aşezat liniştea. Doar vântul şi glasul păsărilor freamătă printre morminte.