„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Patriarhul Justinian şi Mihai Eminescu, omagiaţi la Protoieria Târgu Neamţ
Joi, 15 iunie 2017, s-a desfăşurat şedinţa lunară a preoţilor din Protoieria Târgu Neamţ.
În contextul Anului comemorativ dedicat Patriarhului Justinian Marina şi apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, părintele Grigore Andron de la Parohia Urecheni a susţinut o prezentare Power-Point cu tema „Justinian Marina, sprijinitorul celor nevoiaşi“.
Apostolatul social, operă mereu actuală
Părintele conferenţiar a prezentat câteva aspecte bigrafice ale Patriarhului Justinian, apoi a scos în evidenţă „apostolatul social“ ca operă mereu actuală a ierarhului, cât şi contextul în care acesta a păstorit ca arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Arhiereul Justinian a putut observa problemele celor nevoiaşi şi neputincioşi din cauza trăirilor din sânul familiei, iar bogata sa experienţă acumulată ca învăţător, ca tată, ca soţ, ca preot de mir, ca profesor şi director de seminar şi mai apoi ca arhiereu i-a fost de mare folos şi a putut transforma în realitate, cu rezultate remarcabile, excepţionale, activitatea de asistenţă socială a Bisericii“.
După terminarea prezentării, părintele protoiereu şi-a exprimat aprecierile asupra lucrării susţinute şi s-au continuat punctele de pe ordinea de zi pentru fiecare departament din cadrul Cancelariei protoieriei. Dintre ele amintim rezultatele concursului „Icoana şi Şcoala mărturisirii“, la care protoieria a obţinut locul III la faza eparhială, reprezentată de grupul catehetic de la Parohia Boiştea, coordonat de pr. Gheorghe Trofin, şi aprobarea unui protocol de înfrăţire a parohiilor de pe cuprinsul Patriarhiei Române. Au mai fost discutate şi alte probleme şi situaţii de pe cuprinsul protoieriei, iar la final, pr. Vasile Tomoiagă de la Parohia Curechiştea şi-a prezentat ultima apariţie editorială, fiind felicitat pentru lucrare, dar şi pentru ziua de naştere. Şedinţa s-a încheiat cu strigarea prezenţei şi rostirea rugăciunii.
Tot în aceeaşi zi, la biserica maramureşeană de la Mănăstirea Neamţ, pr. protoiereiu Nicolae Axentioi a oficiat slujba Parastasului pentru poetul naţional Mihai Eminescu, pentru a comemora personalitatea geniului poeziei româneşti.