„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Sărbătoarea Înălţării Domnului ne aşază în starea de aşteptare a Domnului Hristos”
De sărbătoarea Înălţării Domnului, Mănăstirea Neamţ devine loc de pelerinaj pentru credincioşi din întreaga ţară, dar şi din străinătate, care vin să participe la slujbele rânduite şi să se închine la moaştele sfinţilor ocrotitori. Şi în acest an, cu prilejul sărbătoririi hramului, vechea aşezare monahală şi-a primit pelerinii prin oficierea de slujiri arhiereşti: slujba Privegherii a fost oficiată miercuri seară de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, iar în ziua marelui praznic împărătesc, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de ierarhi, preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, s-au rostit şi rugăciuni pentru eroii care s-au jertfit de-a lungul anilor pentru apărarea ţării
Mănăstirea Neamţ a fost zilele acestea centrul Ortodoxiei româneşti. Credincioşi din întreaga ţară, dar şi din străinătate şi-au îndreptat paşii spre acest aşezământ monahal pentru a cinsti prin participarea la slujbele rânduite Înălţarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, dar şi pentru a se închina şi ruga la osemintelui Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi, ale Sfântului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfântului Necunoscut.
Sărbătoarea hramului a debutat miercuri seară cu slujba Privegherii, ce a fost oficiată de PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. La slujbă a participat şi IPS Părinte Pimen Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care la final a rostit cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi.
Bucuria obştii monahale de la Neamţ a continuat joi dimineaţă cu slujba de sfinţire a apei, oficiată la agheasmatarul din faţa mănăstirii de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Din soborul ierarhilor au făcut parte IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului
Cuvântul de învăţătură în cadrul acestei slujbe a fost rostit de PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, care a vorbit despre folosul duhovnicesc al apei sfinţite: „Cu prilejul hramurilor mănăstirilor şi schiturilor noastre, înainte de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, se săvârşeşte slujba Sfântului Maslu şi slujba de Sfinţire mică a apei. Aceste slujbe se săvârşesc pentru nevoile trupeşti şi sufleteşti ale pelerinilor prezenţi. În rugăciunea care s-a rostit la slujba de sfinţire a apei, am înţeles că această ierurgie nu este o lucrare a noastră, a slujitorilor Bisericii, ci apa aceasta este sfinţită cu puterea, cu lucrarea şi cu pogorârea Duhului Sfânt. Ne-am rugat ca lucrarea cea curăţitoare a Treimii celei mai presus de fire să prefacă apa aceasta obişnuită în izvor de nestricăciune, pieire diavolilor, tămăduire sufletelor şi trupurilor noastre. Într-unul din stihurile slujbei, noi ne-am rugat lui Dumnezeu ca prin gustarea şi stropirea cu apa sfinţită să ne facă pe noi, cei care o gustăm cu evlavie, fii şi moştenitori ai Împărăţiei Sale".
Ierarhii, preoţii şi credincioşii prezenţi au mers apoi în procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului până în curtea Mănăstirii Neamţ, unde, pe un podium frumos împodobit, a fost oficiată Sfânta Liturghie.
În cadrul slujbei Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, care a explicat cum Îl putem aştepta pe Domnul Hristos: „Sărbătoarea Înălţării Domnului ne aşază pe noi, iubiţi credincioşi, în starea de aşteptare a Domnului Hristos, Care va veni din nou la sfârşitul lumii. Fiind noi în această stare de aşteptare pentru a-L vedea pe Domnul Hristos cum va coborî din Ceruri, aşa cum L-au văzut Sfinţii Apostoli cum S-a Înălţat, suntem chemaţi să urmăm îndemnul Mântuitorului din Evanghelie: «Privegheaţi şi vă rugaţi, căci nu ştiţi ziua, nici ceasul, când Fiul Omului va veni». Să ne aşezăm aşadar în stare de priveghere, de aşteptare, pentru a-L primi din nou pe Domnul Hristos. Suntem datori, cum spune o vorbă din popor, să muncim ca şi cum nu am muri niciodată, dar în acelaşi timp să fim pregătiţi pentru întâlnirea cu Domnul Hristos ca şi cum am muri în această seară".
În cadrul slujbei arhiereşti, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotonit pe monahul Onufrie Bunduc, vieţuitor al Schitului Pocrov, întru ierodiacon.
La finalul slujbei, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a mulţumit ierarhilor care an de an aleg să slujească la hramul mănăstirii pe care o păstoreşte, cât şi tuturor credincioşilor care au înfrumuseţat cu prezenţa lor şi în acest an sfintele slujbe.
În finalul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii Neamţ a fost oficiată slujba Trisaghionului pentru toţi ctitorii mănăstirii, cât şi pentru eroii care s-au jertfit de-a lungul anilor pentru apărarea ţării.