„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sărbătorile Sfinţilor Nemţeni, la Mănăstirea Sihăstria
Bucuria de a fi alături de Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla în ziua prăznuirii ei, dar şi dorinţa de a se ruga la mormintele marilor duhovnici Ilie Cleopa, Ioanichie Bălan şi Paisie Olaru i-au determinat pe numeroşi pelerini să participe ieri, 7 august 2016, la ultima zi din cadrul sărbătorilor Sfinţilor Nemţeni - hramul bisericii celei noi a Mănăstirii Sihăstria. Solemnitatea sărbătorii a fost dată de slujba Sfintei Liturghii, ce a fost oficiată de cinci ierarhi ai Bisericii noastre - Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Programul liturgic al hramului Mănăstirii Sihăstria a început sâmbătă, când, la ceas de seară, sute de credincioşi şi-au plecat genunchii la slujba Privegherii, oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi. Ieri, de la primele ore ale dimineţii, curtea mănăstirii s-a umplut încet-încet de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată, în faţa bisericii închinate Sfintei Teodora de la Sihla, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
3.000 de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării să o cinstească pe Sfânta ce s-a nevoit în munţii Neamţului s-au rugat şi s-au închinat şi la mormintele celor trei mari duhovnici ai Sihăstriei, Ilie Cleopa, Paisie Olaru şi Ioanichie Bălan. Soborul de slujitori ce i-a înconjurat pe ierarhi a fost unul impresionant, peste 50 de preoţi şi diaconi rugându-se împreună în cadrul Sfintei Liturghii oficiate pe podiumul din faţa bisericii, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, Grupul psaltic „Sihăstria Carpaţilor“.
„Dobândiţi pecetea lui Hristos printr-o viaţă curată de familie“
După rostirea Sfintei Evanghelii, a fost rostit cuvântul de învăţătură al slujbei hramului, de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care i-a îndemnat pe credincioşi să aibă în permanenţă în sufletul lor pecetea Mântuitorului Hristos: „Pecetea lui Hristos în inimile noastre înseamnă, în cele din urmă, ca monahul să aibă viaţă de monah, arhiereul să aibă viaţă de arhiereu, preotul aşijderea, iar dumneavoastră, cei care duceţi greutatea crucii în mijlocul lumii, dobândiţi pecetea lui Hristos printr-o viaţă curată de familie, prin care mergeţi greu, dar sigur, pe calea care duce către Dumnezeu, având gândul la El, mărturisindu-vă păcatele şi rugându-vă în orice clipă. Gândul lui Hristos se arată în prezenţa slavei cunoaşterii lui Dumnezeu în inimile noastre. Iar pentru ca toate acestea, cu mila Domnului, să se împlinească, Dumnezeu ne-a dăruit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, izvor inepuizabil de har şi binecuvântare“.
După otpustul slujbei, arhim. Arsenie Popa, stareţul Mănăstirii Sihăstria, a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţa la hramul aşezării monahale pe care o păstoreşte. Soborul slujitor a oficiat apoi slujba Trisaghionului la mormintele marilor duhovnici din cimitirul Mănăstirii Sihăstria - părinţii Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan, Victorin Oanele. În după-amiaza zilei de ieri, a avut loc procesiunea de la Mănăstirea Sihla la Peştera Sfintei Cuvioase Teodora, moment care a încheiat sărbătorile Sfinţilor Nemţeni.
Mănăstirea Sihăstria este aşezată în partea de nord a judeţului Neamţ, la 22 km depărtare de oraşul Târgu Neamţ, pe şoseaua ce duce spre Pipirig - Vatra Dornei. Mănăstirea Sihăstria a fost întemeiată în anul 1655 de către de Episcopul Ghedeon de Huşi. Până în anul 1734 era doar o mică aşezare pustnicească anonimă, cunoscută sub numele de „Sihăstria lui Atanasie“, fondatorul ei. După această dată, schitul se înnoieşte. Împreună cu schitul Sihla din apropiere, devin două dintre cele mai vestite sihăstrii din ţinutul Neamţ. În vara anului 1941 un incendiu necruţător a mistuit paraclisul de lemn şi o parte a chiliilor Sihăstriei, din care cauză mulţi călugări au plecat la alte mănăstiri. Părintele stareţ Ioanichie fiind bătrân şi bolnav, în 1942 este ales locţiitor de stareţ părintele Cleopa. Prima grijă a noului stareţ a fost refacerea incintei şi a chiliilor arse. Cu ajutorul Mănăstirii Neamţ, până în 1944, s-au construit două corpuri de chilii cu peste 20 de încăperi. Astăzi, Mănăstirea Sihăstria este unul dintre marile locuri de pelerinaj din România.