„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Scriitorul Grigore Ilisei a primit „Crucea Moldavă”
Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, în Sala „Ştefan Procopiu” a Palatului Culturii din Iaşi, a avut loc evenimentul „Amiaza cărţilor junimiste”, prilejuit de lansarea trilogiei „Palimpseste regăsite” a autorului Grigore Ilisei. În cadrul evenimentului, scriitorul, care a împlinit pe 20 noiembrie 75 de ani, a primit distincţia „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincţie pentru mireni a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Editura „Junimea” şi Revista „Scriptor” au organizat sâmbătă „Amiaza cărţilor junimiste”, eveniment în care scriitorul Grigore Ilisei şi-a lansat trilogia „Palimpseste regăsite”, din cadrul colecţiei „Epica”. Volumele prezentat publicului ieşean au fost „Pasaj de raţe sălbatice”, „Între linii” şi „Dincolo şi dincoace de linii”. Invitaţi speciali au fost Mihaela Grădinariu, Ioan Holban, Liviu Suhar, amfitrionul întâlnirii fiind Lucian Vasiliu.
În debutul momentului festiv, deopotrivă literar şi omagial, părintele consilier Constantin Sturzu, împreună cu părintele inspector Dumitru Boboc, a conferit maestrului Grigore Ilisei, din partea Părintelui Mitropolit Teofan, cea mai înaltă distincţie pentru mireni a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, „Crucea Moldavă”.
„Născut în ajun de Vovidenie, acum 75 de ani, în casa preotului Ilie Ilisei, primind la botez numele Sfântului Grigorie Bogoslovul, maestrul Grigore Ilisei este recunoscut pentru implicarea sa în viaţa bisericească. Este la al doilea mandat ca deputat în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Iaşilor, colaborator constant al publicaţiilor „Lumina” ale Patriarhiei Române, are multe alte lucrări bineplăcute lui Dumnezeu pe care nu le putem evidenţia aici, în doar câteva cuvinte”, a subliniat părintele Constantin Sturzu înainte de a da citire textului distincţiei „Crucea Moldavă”.
Maestrul Grigore Ilisei a mulţumit Părintelui Mitropolit Teofan pentru onoarea de a primi această distincţie şi şi-a exprimat public recunoştinţa mai ales pentru momentele de „taifas duhovnicesc” de care s-a bucurat în întâlnirile cu Înaltpreasfinţia Sa. În finalul acestui moment de binecuvântare al întâlnirii, pr. Constantin Sturzu a mai adăugat: „Acum 5 ani am scris un poem, dedicat atingerii celor 70 de ani de viaţă ai maestrului Grigore Ilisei. Poemul este un acrostih şi se intitulează «Spovedind limba română» întrucât evidenţiază unul dintre darurile cu care a fost înzestrat domnia sa, un adevărat duhovnic al cuvintelor limbii române. Îngăduiţi-mi să-l lecturez aici, să-l rostesc pentru prima dată într-un moment public: «Grele şi smintitoare păcate/ rănesc azi limba română, mai ales cea/ iute la vorbit pe mes, sms, facebook, oriunde/ găbuiesc consoane cei degrabă mâncători de vocale, oriunde/ odăjdiile dulcelui grai sunt neguţătorite pe şorturile limbii engleze, oriunde/ răguşesc moderatorii de tocşouri ce prigonesc gramatica, oriunde/ efemerul e lăsat să nască molatice cugetări.// Ispitele acestea le mărturisim noi, cetitorii, ca/ la scaunul de spovadă, înaintea acestui condei/ iscat din molcoma rostire a rugătoarei strane/ să ne sgândărească dorul pentru „oleacă de taifas”, căci/ e o vreme - şi acum este - să grăim pe şleau şi fără înconjur:/ iată-ne spovăduitorul! Pre nume, Grigore Ilisei»”.
Grigore Ilisei, cetăţean de onoare al comunei Preuteşti
Grigore Ilisei, fiul părintelui Ilie Ilisei, este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori contemporani. Născut la data de 20 noiembrie 1943 în satul Văleni, comuna Mălini, judeţul Suceava, a avut privilegiul de a fi ţinut în braţe la botez de Nicolae Labiş, legendarul poet de mai târziu. În anul 1950, Ilie Ilisei ajunge preot paroh în satul Mănăstioara, comuna Preuteşti. Aici, în acest sat şi-a început Grigore Ilisei formarea, urmând cursurile şcolii primare Mănăstioara. Încă din primii ani de şcoală i se descoperă şi cultivă pasiunea pentru lectură. Atunci cand familia îi dădea diferite îndeletniciri, scriitorul, dorind să fructifice fiecare clipă, îşi lua adesea o carte pentru a citi în clipele libere. Mai târziu, Grigore Ilisei urmează cursurile la Şcoala „Al. I. Cuza”, apoi la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, ca mai apoi, în 1961, să fie admis student la Facultatea de Filologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.
În decursul anilor a avut diferite publicaţii în reviste, iar în anul 1972 debutează cu volumul de povestiri „Năvod pentru scrumbii albastre”. Grigore Ilisei este astăzi autorul a peste 40 de romane, jurnale de călătorii, interviuri, eseuri etc. În perioada 1966-1968 a fost redactor la Studioul de Radio Iaşi, apoi corespondent pentru Radio Bucureşti (1968-1972) şi redactor-şef adjunct la Radio Iaşi (1972-1983). A fost, de asemenea, redactor la revista „Convorbiri literare” (1983-1990), director al Studioului de Radio şi Televiziune Iaşi (1990-1994), director şi realizator de emisiuni la Studioul de Televiziune Iaşi (1994-1997). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi.
Chiar dacă nu a urmat vocaţia tatălui, ci a luat condeiul în mână, Grigore Ilisei a rămas un creştin rugător, fiind membru al Adunării Naţionale Bisericeşti. A fost distins cu numeroase premii pentru operele scrise. A fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural”, clasa a III-a (1979), precum şi cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler (2002). În 2003, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist i-a acordat distincţia „Crucea Patriarhală”.
În ziua praznicului Intrarea în biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, Grigore Ilisei revine în satul Mănăstioara, alături de soţie şi fiu, unde, într-un cadru solemn, Consiliul Local Preuteşti i-a înmânat diploma de Cetăţean de onoare al acestei comune, distincţie instituită încă din anul 1942.