„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Seară duhovnicească la Societatea Ortodoxă a Femeilor Române Iaşi
Dacă privim spre curgerea anului bisericesc, găsim în fiecare anotimp sărbători dedicate Domnului Hristos, Maicii Domnului şi Duhului Sfânt. Succesiunea anotimpurilor ne influenţează şi din punct de vedere duhovnicesc. Astfel, putem vorbi despre o primăvară duhovnicească, o vară a inimii, o toamnă a ostenelilor şi o iarnă a vieţii.
În ziua de 30 martie 2017, la sediul Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române Iaşi (SOFR) a avut loc o seară duhovnicească, pe tema „Anotimpurile mântuirii noastre“.
Întâlnirea a reunit un auditoriu important format din membrele SOFR şi alte persoane invitate şi interesate de această temă de reflecţie. În acest context, părintele Dumitru Păduraru a vorbit despre afinitatea fiecărui creştin de a se împărtăşi din Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.
Dacă privim spre curgerea anului bisericesc, găsim în fiecare anotimp sărbători dedicate Domnului Hristos, Maicii Domnului şi Duhului Sfânt. Succesiunea anotimpurilor ne influenţează şi din punct de vedere duhovnicesc. Astfel, putem vorbi despre o primăvară duhovnicească, o vară a inimii, o toamnă a ostenelilor şi o iarnă a vieţii. Naşterea Mântuitorului a avut loc iarna, pătimirile şi Învierea - primăvara, Schimbarea la Faţă - vara, iar naşterea Maicii Domnului - toamna. Activitatea publică a Mântuitorului s-a întins pe durata celor două anotimpuri din Ţara Sfântă - iarna şi vara.
Pătimirile şi Învierea Mântuitorului au avut loc primăvara. Am putea spune că a fost cea mai tristă primăvară, dar din perspectiva Învierii a fost cea mai luminoasă primăvară. Părintele Păduraru a precizat că „în perioada Postului Mare, în sufletul nostru sunt deopotrivă sentimente de tristeţe, dacă privim spre Golgota, şi sentimente de bucurie, ştiind că Hristos a înviat“. Postul ne pregăteşte atât fizic, dar mai ales duhovniceşte, pentru a-L întâmpina pe Mântuitorul la poarta Ierusalimului şi a-L însoţi până pe dealul Golgotei.
Un creştin va avea mereu prilejul de a privi spre ceilalţi cu gânduri bune. Primăvara este anotimpul gândurilor şi al faptelor bune. „Să înmulţim gândurile bune şi acestea vor fi temelia pentru tot binele din viaţa noastră. Răstigniţi iarna pe altarul unei primăveri a Învierii“, a mai spus părintele Dumitru Păduraru. (Doina Cotruţă - SOFR Iaşi)