„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Sfânta Chiriachi, serbată la catedrala din Huşi
Biserica Ortodoxă a serbat-o duminică, 7 iulie 2019, pe Sfânta Muceniţă Chiriachi. În cinstea acestei sfinte, s-au săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia în ajunul sărbătorii şi Sfânta Liturghie în ziua pomenirii martiriului său.
Sărbătoarea Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi a început, în seara zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019, la Catedrala Episcopală din Huşi, cu slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. La pelerinajul ce a urmat slujbei Vecerniei a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. De asemenea, un sobor foarte numeros de preoţi, de pe tot cuprinsul eparhiei, a luat parte la slujbă. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic preoţesc „Sfântul Grigorie Palama”. Moaştele Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi, alături de icoana relicvar a sfinţilor ocrotitori ai Catedralei Episcopale, s-au aflat într-un baldachin amenajat în apropiere, astfel încât credincioşii prezenţi au putut să se închine. La finalul Vecerniei, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre puterea credinţei Sfintei Chiriachi, mai tare decât moartea, şi despre atitudinea sa, inspirată din exemplul Domnului Hristos, în faţa chinurilor: „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi, ocrotitoarea Episcopiei noastre, este cea care L-a aşezat pe Hristos în inima sa pentru totdeauna. Viaţa Sfintei Chiriachi ne încredinţează, pe fiecare dintre noi, că Hristos trebuie să devină centrul vieţii noastre. Pentru tânăra fecioară Chiriachi nimic nu a fost mai important, mai esenţial din lumea aceasta, nici măcar tinereţea ei. Când şi-a dat viaţa pentru Hristos, din dragoste deplină, avea doar 16 ani, era doar o adolescentă, însă a reuşit să-şi interiorizeze viaţa şi gândirea lui Hristos, cum, poate, noi nu reuşim acest lucru. Un amănunt în viaţa Sfintei Chiriachi este o reverberaţie perfectă a modului cum Hristos S-a comportat pe cruce. Atunci când era schingiuită, batjocorită, ea nu răspundea, nu riposta în niciun fel, ci se ruga în taină. Acelaşi lucru L-a făcut şi Hristos când a fost dispreţuit, batjocorit, pălmuit, când a primit, în loc de apă, oţet şi fiere”.
Pelerinaj cu moaştele Sfintei Chiriachi
În finalul cuvântului său, Părintele Episcop Ignatie a îndemnat ca, urmând exemplul Sfintei Chiriachi, să nu ne sfiim să-L mărturisim pe Hristos în societatea în care trăim. A urmat apoi pelerinajul cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi pe traseul: Catedrala Episcopală - strada „Mihail Kogălniceanu” - Strada 1 Decembrie - Strada „Al. I. Cuza” - Strada „Ştefan cel Mare” - Catedrala Episcopală din Huşi. În dreptul bisericilor de pe traseu s-au făcut scurte popasuri de rugăciune, în cadrul cărora s-au rostit ectenii. După pelerinaj s-a revenit în curtea Catedralei Episcopale, unde cei doi ierarhi au sfinţit icoana Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi, purtată în procesiune. Părintele Episcop Emilian Crişanul şi-a exprimat bucuria revenirii în locurile natale şi a mulţumit Preasfinţitului Părinte Ignatie pentru invitaţie. Totodată a vorbit despre importanţa pelerinajului cu moaştele Sfintei Chiriachi: „Prin pelerinaj ne-am întărit credinţa. Este o mărturie în cetate că suntem ortodocşi şi că ne păstrăm credinţa cea adevărată. Este o mărturie a dragostei noastre pentru prietenii lui Dumnezeu, sfinţii, şi un act de jertfă. Cetatea a vibrat prin cântare şi prin prezenţa noastră însoţind moaştele Sfintei Chiriachi”.
„Hristos ne arată care sunt priorităţile vieţii”
În ziua de prăznuire a Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi, duminică, 7 iulie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, alături de Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi, alcătuit din părinţi consilieri, protopopi, stareţi sau slujitori din eparhie. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi” al Episcopiei Huşilor. După citirea fragmentului evanghelic despre grijile vieţii (Matei 6, 22-33), PS Emilian Crişanul a vorbit despre conştiinţă şi despre capacitatea de a face alegerile bune în viaţă: „Hristos ne arată care sunt priorităţile vieţii noastre şi cum trebuie să ne îngrijim pentru a fi fericiţi, pentru a fi vii. Ochiul sufletesc este conştiinţa. Dacă conştiinţa este vie, putem deosebi binele de rău. Noi putem alege să ne trăim existenţa după voia lui Dumnezeu, sau putem alege să ne trăim viaţa în afara iubirii lui Dumnezeu. Suntem liberi să alegem între bine şi rău”. La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a insistat asupra simplificării stilului de viaţă, ca modalitate, inspirată din cuvintele Domnului Hristos, de a ne elibera de stresul şi grijile cotidiene. La finalul cuvântului său, ierarhul Huşilor a mulţumit Preasfinţitului Emilian Crişanul pentru bucuria de a fi împreună la sărbătoarea ocrotitoarei Episcopiei Huşilor, precum şi tuturor celor prezenţi pentru dragostea faţă de Sfânta Chiriachi, manifestată prin participarea la Sfânta Liturghie.
Aniversarea zilei de naştere a Preasfinţitului Ignatie
Ziua de 7 iulie are o semnificaţie aparte pentru Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie. În această zi, Preasfinţia Sa îşi aniversează ziua de naştere. De aceea, în semn de preţuire faţă de Preasfinţia Sa, PS Emilian Crişanul, preoţii şi credincioşii prezenţi i-au transmis urările şi felicitările lor. Colaboratorii Preasfinţiei Sale de la Centrul eparhial Huşi, părinţii protopopi şi părinţii stareţi de la mănăstirile din eparhie i-au oferit ierarhului Huşilor câte un buchet de flori, în semn de mulţumire şi recunoştinţă. Preasfinţia Sa a mulţumit tuturor pentru gestul lor, subliniind dorinţa sa ca sărbătoarea Sfintei Chiriachi să fie în centrul atenţiei: „Vreau ca Sfânta Chiriachi să fie în centrul sărbătorii. Pentru mine personal nu este un dar mai frumos decât să văd că evlavia şi cinstirea faţă de Sfânta Chiriachi va creşte şi va lua amploare în această episcopie. Consider că am o datorie specială în a vă determina şi sensibiliza pentru a o cinsti aşa cum se cuvine pe Sfânta Chiriachi”. Un moment deosebit a fost şi cel în care, în semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată, Preasfinţitul Părinte Ignatie a hirotesit întru arhidiacon pe ierodiaconul Iacob de la Catedrala Episcopală din Huşi. De asemenea, Preasfinţia Sa a oferit diaconului profesor doctor Ştefan Mindea, cunoscut medic neurochirurg, Crucea Episcopală pentru lucrarea foarte intensă desfăşurată în slujba vindecării semenilor. Moaştele Sfintei Chiriachi (mâna stângă) se află în Catedrala Episcopală din Huşi din anul 1787, când au fost aduse de la Sfântul Munte Athos de către Episcopul Iacob Stamati al Huşilor.